TOP 10 DESTINACIJA ZA POKRETANJE BIZNISA: Vrh liste već duže vreme drži jedna azijska država, ČETIRI razloga su ključna
Foto: Promo

velike prednosti

TOP 10 DESTINACIJA ZA POKRETANJE BIZNISA: Vrh liste već duže vreme drži jedna azijska država, ČETIRI razloga su ključna

InfoBiz -

Singapur, Danska i SAD su najbolja mesta na svetu za poslovanje, pokazuje istraživanje o rangiranju poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit.

- Singapur je i dalje najbolja geografska lokacija na svetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u poslednjih 16 godina - rekao je za CNBC Prianti Roj, menadžer prognoze za zemlju i evropski analitičar EIU-a.

Faktori koji su ustoličili ovu državu kao vodeću poslovnu destinaciju su njena politička stabilnost i fokus vlade na pomaganju domaćim kompanijama privatnog sektora da se tehnološki unaprede, rekla je ona.

EIU-ov rang procenjuje atraktivnost poslovanja u 82 zemlje i teritorije, a meri se na osnovu indikatora kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika.

čovek, Posao
foto: Shutterstock

Merač takođe nudi uvid u to koje su ekonomije bolje pozicionirane za rast od drugih, i 'efikasan način da se identifikuje gde bi uskoro mogao doći porast investicione potrošnje, rekli su analitičari EIU-a.

Top 10 ekonomija za biznis

Iza Singapura su Danska i SAD, koje su zauzele drugo i treće mesto. Danska, sa svojim 'čvrstim makroekonomskim osnovama' i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom, predstavlja jednu od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svetu, rekao je Roj.

Tržišne prilike će ostati povoljne u SAD, posebno uz nekoliko ograničenja za spoljnu trgovinu i ulaganja u SAD, dodala je.

- Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u narednih pet godina - pokazuje izveštaj .

Nemačka i Švajcarska su zauzele četvrto i peto mesto, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od 10 najboljih mesta na svetu za poslovanje.

Zemlje koje najviše napreduju

Neki značajni 'veliki popravljači' koji su postigli dobre rezultate u indeksu su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

muškarac za kompjuterpom, stres, muskarac pod stresom, posao, stres na poslu, stres zbog posla
foto: Shutterstock

Grčka je zabeležila najveće poboljšanje u poslovnoj klimi u indeksu EIU-a zbog reformi koje je sprovela vlada pro-biznis, pokazuje izveštaj.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsednik Havijer Milei, a koje imaju za cilj da podstaknu privatna preduzeća i privuku strane investicije, dovele su do naglog poboljšanja rangiranja zemlje do drugog najpoboljšanog poslovnog okruženja.

- Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijal koji se može uporediti sa onim u Kini - navodi se u izveštaju, dodajući da mladi demografski profil zemlje dobro sluti njenoj radnoj snazi i budućoj potražnji.

Indija je zauzela treće mesto na listi najnaprednijih poslovnih okruženja.

(Kurir.rs/BIZLife)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track