ZA POLA MILIJARDE $ AKO TREBA SKOČIĆE I U ĐUBRE: Britanac izgubio disk sa bitkoinima i sad od vlasti traži apsurdnu dozvolu
Foto: Shutterstock

da se kaje, malo je reći...

ZA POLA MILIJARDE $ AKO TREBA SKOČIĆE I U ĐUBRE: Britanac izgubio disk sa bitkoinima i sad od vlasti traži apsurdnu dozvolu

InfoBiz -

Britanski kompjuterski ekspert koji je slučajno bacio bitkoine, tačnije hard-disk sa 7.500 bitkoina (BTC), čija je trenutna vrednost procenjana na najmanje pola milijarde dolara, pokrenuo je sudski postupak kako bi primorao gradsko veće Njuporta da mu dozvoli da pretraži deponiju gde se veruje da je uređaj za skladištenje zakopan.

Naime, ovaj Britanac je 2013. godine laptop rastavio na delove i prodao ih, a hard disk je sklonio na sigurno znajući da sadrži podatke za bitkoin. Kasnije dok je čistio sobu, hard disk je greškom završio u kanti za smeće, a potom i na deponiji u Njuportu.

bitkoin
foto: Promo

Šta se ustvari desilo?

Ovaj informatičar je još 2009. godine počeo s 'rudarenjem' bitkoina te je na hard disku sačuvao digitalni novčanik na kojem se nalazilo 7.500 bitkoina.

Grupa investitora hedž fondova navodno finansira Hauelsovu potencijalno skupu tužbu, prenosi Dejli mejl, dodajući da će investitori dobiti deo izgubljenog BTC-a ako i kada ih Hauels uspešno povrati. Pored finansiranja tužbe, koja bi trebalo da bude podneta Višem sudu, investitori hedž fondova okupili su tim stručnjaka za pretragu i inženjera za oporavak podataka.

SAMO ŽELI PRILIKU

Predviđajući dalje povećanje vrednosti kriptovalute, britanski stručnjak je rekao da samo želi da mu se pruži prilika da pronađe izgubljene bitkoine. Prema navodima Dejli mejla, vrednost izgubljenih bitkoina pojedini stručnjaci procenjuju na više od 525 miliona dolara po trenutnim cenama, dok Hauels kaže da će vrednost bitkoina koje traži daleko premašiti milijardu dolara.

- Neki stručnjaci veruju da će do kraja godine cena porasti toliko da njegov hard disk vredi 1,5 milijardi funti…Žele da odem i zaboravim na to, ali kako bi neko mogao? Zašto da odustanem? Sve što želim je šansa da vratim svoju imovinu - rekao je Hauels. Gradsko veće Njuporta već je odbilo zahtev kompjuterskog stručnjaka za iskopavanje, navodeći potencijalne negativne uticaje na životnu sredinu na okolno područje.

Bitkoin je inače 2009. godine stvorio anonimni računarski programer ili grupa programera poznata kao Satoši Nakamoto. Njegova vrednost je znatno porasla poslednjih godina i danas vredi više od 66.000 dolara.

(Kurir.rs/BIZLife)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track