KRIZA PRITERALA UZA ZID I ŠVEDSKOG DIVA: Gubici se mere milijardama, povlače očajničke poteze, bez posla ostaje još 1.200 radnika
Foto: Omar Marques / Zuma Press / Profimedia

haos

KRIZA PRITERALA UZA ZID I ŠVEDSKOG DIVA: Gubici se mere milijardama, povlače očajničke poteze, bez posla ostaje još 1.200 radnika

InfoBiz -

Proizvođač telekomunikacione opreme Erikson objavio je u ponedeljak da će otpustiti oko 1.200 zaposlenih u matičnoj Švedskoj kako bi smanjio troškove u periodu pada potražnje.

Finansijski direktor Karl Melander rekao je krajem januara da kompanija planira da smanjuje troškove i u ovoj godini i naglasio da bi mere mogle uključivati i otkaze.

- Pomno ćemo proučiti sve troškove i nastavićemo sa prilagođavanjem dimenzija poslovanja u skladu s kretanjem tržišta i potražnje - rekao je tada Melander i dodao da još nisu utanačili koliko će radnika otpustiti ni koliki iznos planiraju da uštede.

Erikson je sada potvrdio prognozu o "izazovnom" tržištu mobilnih mreža u 2024. godini i ukazao na kontinuirano smanjenje obima prodaje, a takođe su objavili da će u Švedskoj ugasiti oko 1.200 radnih mesta.

- Kompanija je pokrenula razgovore sa sindikatima - navodi se u saopštenju dodajući da će tokom godine nastaviti s inicijativama koje bi trebalo da poboljšaju operativnu efikasnost.

Kompanija je pre otprilike godinu dana najavila da će globalno ugasiti oko 8.500 radnih mesta, uključujući nekih 1.400 u Švedskoj, podseća Rojters.

Broj zaposlenih, prema podacima iz izveštaja o rezultatima poslovanja u 2023. godini, smanjen je za 5.500, a od toga 500 u Švedskoj.

Dobavljači telekomunikacione opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Severnoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji.

Švedski proizvođač zaključio je prošlu godinu s neto gubitkom od gotovo 2,3 milijarde evra.

(Kurir.rs/Index/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track