OVDE STANOVE KUPUJU KINEZI I TURCI, ALI NI SRBI NE ZAOSTAJU: Uskoro se uvode nova pravila, ako želite da investirate, POŽURITE!
Foto: Shutterstock

kinezi glavni kupci

OVDE STANOVE KUPUJU KINEZI I TURCI, ALI NI SRBI NE ZAOSTAJU: Uskoro se uvode nova pravila, ako želite da investirate, POŽURITE!

InfoBiz -

Kupovinom nekretnine u Grčkoj stičete Zlatnu vizu na osnovu koje dobijate boravišnu dozvolu, ali i slobodno kretanje unutar zemalja šengena.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Da biste dobili Zlatnu vizi, potrebno je da kupite nekretninu koja košta ne manje od 250.000 evra, a viza bi u tom slučaju važila i za vas i za članove vaše porodice, dokle god ste vi vlasnici nekretnine, prenela je jedna stranica na TikToku.

Grčka, Grčka ilustracija, Grčka Zastava, grčka plaža, grčke plaže
foto: Shutterstock

Što se tiče Zlatne vize, Grčka je među državama koje imaju najpovoljnije uslove za njeno sticanje u Evropi, ali je izvesno da će se ovaj iznos uskoro podići na 500.000 a negde čak i na 800.000 evra, u oblastima koje su traženije. Zlatna viza je Grčkoj donela najmanje 2,6 milijardi evra.

Ovakve pogodnosti nisu prošle nezapaženo kod ljudi koji žele da na atraktivnim lokacijama kupe svoj stan ili kuću i da im pritom odlazak na more ne predstavlja i odlazak u inostranstvo, ali Grčka ima svojih problema. Godišnje poskupljenje stanova iznosi 10 do 15 procenata, a za domaće stanovništo trenutno fali oko 200.000 domova.

Ove Zlatne vize se najviše dopadaju Kinezima, barem sudeći po dosadašnjoj statistici, jer su do ovakvih nekretnina došli u najvećem broju, čak 56 procenata kupljenih pripada njima. Na drugom mestu su Turci sa 10 procenata a prate ih Libanci.

Kako prenosi Glas Amerike, Grčka je najavila nove mere za zaštitu lokalnog stanovništva od "poplave" uglavnom kineskih državljana koji kupuju kuće i imovinu u zamenu za pravo boravka na Zapadu – što je opšte poznato kao šema "Zlatne vize“.

Za mnoge novopečene građane Kine, podsticaj za emigriranje raste. Poslednjih godina došlo je do masovne navale kineskih državljana u Grčku, što je dovelo do ozbiljne stambene krize.

Kirjakos Micotakis
foto: EPA / Kostas Tsironis

Pre nekoliko dana je premijer Kirijakos Micotakis rekao da će povećati prag ulaganja u nekretnine, sa 269.491 dolara na 862.372 dolara u određenim delovima zemlje kako bi ublažio krizu.

- To je veliki podsticaj za investicije za zemlju, ali i ozbiljna mera koju razmatramo da bismo zaštitili lokalno tržište - rekao je on poslanicima u grčkom parlamentu.

(Kurir.rs/Voice of America/TikTok/R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track