DRASTIČNO KAŽNJAVANJE VOZAČA U EU: Predložena nova pravila za PREKRŠAJE, važe za SVE članice, da li će ovo stići i kod nas
Foto: Shutterstock

nove mere

DRASTIČNO KAŽNJAVANJE VOZAČA U EU: Predložena nova pravila za PREKRŠAJE, važe za SVE članice, da li će ovo stići i kod nas

InfoBiz -

Oduzimanje vozačke dozvole u jednoj državi članici Evropske unije trebalo bi da se primjenjuje u celoj Uniji, složili su se zastupnici Evropskog parlamenta.

Prema trenutnom pravilu, u većini slučajeva zabrana vožnje vredi samo u zemlji u kojoj je počinjen prekršaj i nema nikakvih posledica za vožnju u drugim zemljama EU – čak ni u onoj koja je izdala vozačku dozvolu, piše HAK.

auto, čovek, vozač
foto: Shutterstock

Kako bi se osiguralo da se relevantna sankcija primenjuje u svim državama EU, predložena nova pravila zahtevaće da se ova odluka prosledi državi Evropske unije koja je izdala vozačku dozvolu, objavio je Evropski parlament.

Na popis težih prometnih prekršaja, smatraju zastupnici, treba dodati i vožnju bez važeće vozačke dozvole. Time bi se taj prekršaj izjednačio s vožnjom u alkoholisanom stanju ili izazivanjem saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom, što bi rezultiralo i razmenom informacija o oduzimanju vozačke dozvole.

kurir.rs/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja