STIŽE NAJVEĆA EVROPSKA INVESTICIJA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE: Ministar Mali: Samo prošle godine privukli smo 4,5 milijardi €
Foto: Screenshot RTS

zapažen projekat

STIŽE NAJVEĆA EVROPSKA INVESTICIJA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE: Ministar Mali: Samo prošle godine privukli smo 4,5 milijardi €

InfoBiz -

Srbija je potpuno posvećena razvoju obnovljivih izvora energije, zelenoj tranziciji i ulaganjima u ovoj sektor i ove godine započinjemo projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije, što je najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

- U ovaj projekat uključene su najbolje svetske kompanije i finansijske institucije, eksportno kreditne agencije poput US Eksim, MIGA, Švedske izvozno kreditne korporacije, i drugih - rekao je Mali u Ministarstvu finansija nakon održanog sastanka sa finansijerima projekta, kojem je prisustvovala i ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Srbija, Kuršumlija, Solarna Elektrana

Kako je rekao, očekuje se da će se realizacijom ovog projekta obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh. Izgradnja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine.

Mali je istakao da je Srbija sa ekonomskim razvojem u poslednjoj deceniji otvorila vrata velikim evropskim projektima.

- Samo prošle godine privukli smo 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Sada najveće kompanije energetskog sektora okupljene oko ideje zajedničkog nastupa u energetskim projektima u Srbiji žele da ulažu. Sve je ovo potvrda da smo našli izvore budućeg rasta i veliki je podstrek za naše investicione planove - rekao je potpredsednik Vlade.

MINISTAR POZVAO KOMPANIJE

Ministar finansija pozvao je zainteresovane kompanije da se uključe i u projekte u vezi sa izgradnjom EKSPO kompleksa budući da je to, kako je rekao, projekat od velike važnosti za Srbiju na kome su inovacije i nove tehnologije dobrodošle.

On je sagovornicima predstavio sve dosadašnje rezultate Srbije ističući da je u prošloj godini, koja je ekonomski bila teška za ceo svet, Srbija ostvarila rast BDP-a od 2,5 procenata, te da ove godine planira rast od 3,5 procenata.

- Želimo dalja ulaganja, želimo da budemo efikasni i uvek smo otvoreni za razgovore koji podrazumevaju inovacije i tehnologije. Svi predloženi projekti se savršeno uklapaju u planove Srbije da prati zelenu agendu. Bitno nam je da sve sprovedemo transparentno i na pravi način, a sada kada su kompanije zainteresovane za velika ulaganja u Srbiju, otvoreni smo da to iskoristimo za naš ubrzani razvoj - zaključio je Siniša Mali.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja