ZATVARA SE POZNATI LANAC PEKARA: Gasi se čak 20 filijala, 160 radnika OSTAJE NA ULICI! Štetočine, inspekcija i kriza im PRESUDILI
Foto: Shutterstock

ZATVARA SE POZNATI LANAC PEKARA: Gasi se čak 20 filijala, 160 radnika OSTAJE NA ULICI! Štetočine, inspekcija i kriza im PRESUDILI

InfoBiz -

Lanac pekara iz Švarcvalda mora da zatvori sve poslovnice zbog kršenja higijenskih propisa. Ova odluka se odnosi na 20 filijala i 160 zaposlenih.

Zbog globalnih ekonomskih problema, mnoge kompanije iz nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg prošle godine su podnele zahtev za bankrot. Glavni uzroci su dugoročne posledice pandemije korona virusa, energetska kriza kao posledica rata u Ukrajini i značajan pad kupovne moći.

Ovi izazovi takođe opterećuju tradicionalni lanac pekara Gehri sa sedištem u Titisee-Neustadt. Ali bilo je i značajnih kršenja higijenskih propisa. Zbog toga je lanac pekara sa ukupno 20 ekspozitura u Baden-Virtembergu otvorio stečajni postupak krajem 2023. godine, pišu nemački mediji.

VKD je naredio trajno zatvaranje

Kako se navodi u saopštenju advokatske firme PLUTA iz Ulma, Služba za ekonomski nadzor (VKD) je prošle godine već sprovela nekoliko inspekcija u Gehriju, tokom kojih su otkrivena kršenja higijenskih propisa.

Nakon nove inspekcije okružne kancelarije Brajsgau-Hohšvarcvald pre nekoliko dana, tokom koje je otkrivena ozbiljna najezda štetočina, VKD je naložio trajno zatvaranje.

Morali da otpuste svih 160 zaposlenih

Krajem prošle godine lanac pekara Gehri otišao je u samoupravni stečaj. Pored higijenskih nedostataka, posao opterećuju visoki troškovi energije i smanjena kupovna moć, pa bi za spas lanca bio neophodan investitor.

Međutim, ta nada je srušena naredbom o zatvaranju i postupak će se nastaviti uobičajeno.

- Nastavak proizvodnje i rada ekspozitura kasnije nije moguć iz finansijskih razloga - navodi se u saopštenju. "Nažalost, svih oko 160 zaposlenih mora biti otpušteno".

Proizvodnja u lancu pekara, koji je otvoren 1959. godine, obustavljena je od petka (26. januara), zatvarajući 20 filijala između Loraha, Valdshuta, Hohšvarcvalda i okruga Švarcvald-Bar.

- Posao se mora odmah prekinuti jer firma pravi velike gubitke bez prihoda od prodaje . objašnjava advokat koji je postavljen za stečajnog upravnika. "Nažalost, alternative nema."

Mediji pišu da je lanac pekara iz Švarcvalda morao da povuče već prodate pekarske proizvode.

Generalni direktor o zatvaranju: "Depresivan sam"

- Od kada ga je naš deda Gustav Gehri osnovao 1959. godine, bilo je uspona i padova - kažu u lancu pekara Gehri. Korona i situacija sa "higijenskom kancelarijom" izazvali su velike probleme kompaniji. Ali sve naše uspehe, kao i krize koje smo prevazišli, dugujemo našim radnicima zbog njihovog poverenja, posvećenosti, lojalnosti i punog ubeđenja u našu tradiciju i kvalitet - navode iz lanca pekara.

Izvršni direktor Tomas Šuble reagovao je na eventualno zatvaranje tradicionalnog poslovanja. "Ja sam razoren", rekao je nemačkim medijima. Njegovo životno delo uništeno je za šest meseci.

(Kurir.rs/Fenix magazin/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track