SRBIJA DOBIJA MODERAN GRANIČNI PRELAZ SA 6 TRAKA: Evo gde će biti izgrađen, a vrednost radova gotovo 400 miliona dinara
Foto: MGSI Đ.K.

SRBIJA DOBIJA MODERAN GRANIČNI PRELAZ SA 6 TRAKA: Evo gde će biti izgrađen, a vrednost radova gotovo 400 miliona dinara

InfoBiz -

Republička direkcija za imovinu raspisala je javnu nabavku za radove na izgradnji graničnog prelaza Kusjak, a vrednost posla procenjena je na 387 miliona dinara, bez PDV-a.

Lokacija graničnog prelaza je na putu preko brane glavnog hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap 2, na 863 kilometru reke Dunav kod Prahova. Granični prelaz Kusjak određen je kao drumski granični prelaz za međunarodni putnički i teretni saobraćaj.

Na graničnom prelazu planirano je da budu dve trake za pregled putničkih vozila (ulaz - izlaz) minimalne širine 3,75 m, dve trake za pregled autobuskog prevoza minimalne širine 4,25 m, i po dve krajne trake za pregled kamiona za robni transport minimalne širine 4,25 m (što nije predmet ove nabavke), što bi granični prelaz Kusjak nakon izgradnje trebalo svrstati po veličini u srednje granične prelaze.

Horgoš, granica, Granični Prelaz
foto: Printscreen/mup kamere

U planu je da budu izgrađeni: kontrolni objekat MUP-a i Uprave carina, površine 477 kvadratnih metara, kao i prateći sadržaji, kontrolne kabine, prostor za pregled putničkih vozila, pasoško-carinska kontrola.

Podsetimo, rekonstrukcija graničnog prelaza Kusjak najavljena je u januaru 2022, kao deo "paketa" obnove devet graničnih prelaza.

Prethodno je za taj posao bio raspisan tender za projektovanje, a za projektante GP Kusjak izabrane su firme Set Šabac, AG institut Novi Sad i BG Arh Beograd.

kurir.rs/ekapija

Bonus video:

01:27

SRBIJA DOBIJA JOŠ JEDAN GRANIČNI PRELAZ SA HRVATSKOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja