SRBIJA DOBIJA JOŠ TRI GONDOLE: Gde se planira gradnja i koliko koštaju, jedna će nositi ime po poznatom Srbinu
Foto: Youtube Printscreen

nove investicije

SRBIJA DOBIJA JOŠ TRI GONDOLE: Gde se planira gradnja i koliko koštaju, jedna će nositi ime po poznatom Srbinu

InfoBiz -

Gondola koja će spajati zlatiborski vrh Tornik i Pribojsku banju u dužini od 14,7 kilometara biće najskuplja gondola u Srbiji, čija je vrednost radova procenjena na 30 miliona evra!

Novu investiciju najavili su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao i predsednik Opštine Čajetina, Milan Stamatović.

- Očekujemo da će sva dokumentacija za izgradnju nove gondole od zlatiborskog vrha Tornik do Pribojske banje biti spremna do kraja ove, i da ćemo u gradnju krenuti već početkom sledeće godine, a rok za završetak je godinu dana od početka radova - rekao je Stamatović.

VREDNOST RADOVA

Kako je najavljeno za novu gondolu na Zlatiboru je 25 miliona evra za izgradnju obezbediće država, a ostatak Opština Čajetina. Ova opština je prošle godine najavila izgradnju nove gondole i od Ribničkog jezera do vrha Čigota, ali se još ne zna koliko bi taj posao mogao da košta.

Pored gondole koja se planira u jugozapadnoj Srbiji, gradiće se još jedna na Kopaoniku, i to od mesta Brzeće do žičara koje već postoje na Kopaoniku. Prema planu o kome se pričalo 2020. godine, ova kabinsko-gondolska žičara, prosečnog kapaciteta 3.000 putnika na čas, predviđa se na pravcu Brzeće – Bregovi – Srebrnac, dužine oko 4,7 kilometara.

Gold gondola, Zlatibor, Čajetina, gondola
foto: Informativna služba SO Čajetina

Treća je planirana da poveže Vrnjačku Banju i planinu Goč. Njena dužina biće 6,8 kilometara i spada u grupu najavljenih investicija. Procenjena vrednost javne nabavke za njeno idejno rešenje bila je 18,3 miliona dinara. Ono što nije poznato je kolika je procenjena vrednost ove investicije, ali je sa druge strane poznato da bi gondola nosila naziv po srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

SRBIJA IMA TRI IZGRAĐENE GONDOLE:

1. Prva je bila ona na Staroj planini koja je puštena u januaru 2012. godine.Vrednost ove investicije bila je oko pet miliona evra, a investitor je bilo Javno preduzeće „Skijališta Srbije“, dugačka je 1,1 kilometar i kabine imaju kapacitet za osam putnika..

2. Gondola koja je izgrađena na Kopaoniku povezuje mesta Brzeće i Mali karaman i puštena je u rad 12. februara 2021. godine i dugačka je 843 metra. U nju je Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ uložilo 27 miliona evra, a izgradnja je krenula u junu 2020. godine, a kako su prilikom njenog otvaranja preneli mediji, u cenu su uračunati i prateći sadržaji.

3. Gold Gondola, žičara duga devet kilometara spaja centar Zlatibora sa vrhom Tornik bila je najveća investicija te opštine u vrednosti 13,5 miliona evra, a puštena je u rad u januaru 2021. godine. Često se naglašavalo kako je to najduža panoramska gondola u svetu, jer se prostire u dužini od 9.000 metara.

Projekat na Zlatiboru koštao je 13,5 miliona evra, dok je ona od Brzeća do Malog karamana na obroncima Kopaonika plaćena 27 miliona evra.

Samo godinu dana od početka rada, zlatiborska Gold Gondola, koja spaja centar Zlatibora sa Ski-centrom Tornik, najveći turistički poduhvat na toj planini, u potpunosti je isplaćena. Njom se prevezlo više od 250.000 posetilaca Zlatibora.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu tog preduzeća, njen kapacitet je 1.000 putnika na sat.

kurir.rs/Nova ekonomija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track