MINISTARSTVO ENERGETIKE SAOPŠTILO: U Srbiji počelo da radi dnevno tržište električne energije
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

registrovana i prva transakcija

MINISTARSTVO ENERGETIKE SAOPŠTILO: U Srbiji počelo da radi dnevno tržište električne energije

InfoBiz -

Berza električne energije u Srbiji, SEEPEX ; pokrenula je danas ;kontinualno unutardnevno tržište električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.Od 20 registrovanih učesnika, kako je navedeno, na SEEPEX unutardnevnom tržištu, aktivno je prvog dana trgovine učestvovalo njih 16 iz Srbije, regiona i Evropske unije.

"Tokom prvog dana trgovine zaključeno je sedam transakcija, dok je referentna bazna cena, koja predstavlja srednju ponderisanu cenu svih zaključenih ugovora na dnevnom nivou, postigla vrednost od 99,53 evra po megavatsatu (MWh), navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je je prva registrovana transakcija na srpskom kontinualno unutardnevnom tržištu zaključena (tačno u 10.09.10 sati), za ugovor od jedan MW i "fizičku isporuku u satu 21-22".

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedovć rekla je da uspostavljanjem efikasnog unutardnevnog tržišta, uz dan-unapred tržište, Srbija prva u regionu ponudila investitorima obnovljive izvore energije i da je "u potpunosti kompletiran tržišni okvir, neophodan za optimalno pozicioniranje na tržištu i kontrolu rizika u vezi sa prognozama i balansiranjem".

"To je bio i jedan od najznačajnijih ciljeva Ministarstva rudarstva i energetike koji smo ostvarili izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, veća odgovornost investitora za balansiranje sistema i obezbeđivanje skladišta energije u slučaju loših prognoza", rekla je Đedović.

Dodala je da "mora da se zaštiti elektorenergetski sistem i obezbedi stabilno snabdevanje građana i privrede, ali uz regulativu koja je i stimulativna za investitore, jer su, osim javnih ulaganja neophodna i privatna kako bi se ostvarili strateški ciljevi iz oblasti OIE, odnosno 45 odsto proizvedene električne energije iz OIE do 2030." Generalni direktor Elektromereže Srbije Jelena Matejić rekla je da je pokretanjem srpskog kontinualnog unutardnevnog tržišta kompletiran proces uspostavljanja liberalizovanog tržišta električne energije u Srbiji, kao jednog od najvažnijih činilaca za siguran i pouzdan rad celokupnog elektroenergetskog sistema.

Prema rečima izvršnog direktora SEEPEX-a Miloša Mladenovića početak rada dnevnog tržišta električne energije dodatni je impuls za tržište električne energije u Jugoistočnoj Evropi, budući da je prvo organizovano tržište u regionu koje je kompletiralo sve aspekte organizovanog tržišta, uključujući fjučers tržište.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track