SAČUVAJTE KOJU HILJADARKU U DŽEPU: Majstor za klima uređaje daje savet zlata vredan: "Izbegnite skupe popravke, caka je u ovome"
Foto: Shutterstock

spremni za leto

SAČUVAJTE KOJU HILJADARKU U DŽEPU: Majstor za klima uređaje daje savet zlata vredan: "Izbegnite skupe popravke, caka je u ovome"

InfoBiz -

Neplanirani troškovi su ono što bi svako uspešno da izbegne, ali je nekad skuplja "dara nego mera" , s toga je naš savet da budete pametni na vreme.

Posle obilnih padavina koje su pogodile Srbiju, konačno na je red došlo sunce, a sa njim i prave tropske vrućine koje definitivno zahtevaju upotrebu klima uređaja.

Ono što je sigurno, jeste da se unutar rashladnih uređaja nakupilo dosta nečistoća i prašine, posebno ukoliko se uređaj koristio i tokom grejne sezone.

Pored brojnih tekućih troškova, poenta je da se kućni budžet što manje rasipa, pa smo pitali servisera za klima uređaje na koji način da uštedimo. Tačnije, kako da preskočimo neohodne majstore i popravke, ali i na koji način da očuvamo rok trajanja uređaja za hlađenje i grejanje unutar domova.

– Ukoliko aktivno koristite klimu, filter bi morao da se pere bar jednom mesečno. Neophodno je samo sredstvo za odmašćivanje koje već imate u kući, a čak i šampon može dosta da očisti. Nakon što se skine filter (mrežica) propere se kroz hladnu vodu sa odabranim sredstvom. Ostavi se da se dobro osuši i spremno je za neometano i intezivno hlađenje – savetuje Nikola Živadinović, serviser klima uređaja.

Deo koji je obavezan i pre same upotrebe klime u letnjem periodu jeste servis uređaja kako najtoplije godišnje doba prošlo u najboljem redu, sa što manje kvarova i problema.

CENE SERVISA DO 5.000 DINARA

– Kraj maja i sve do polovine juna je uglavnom period kada se građani odlučuju na servis klima uređaja. Tada se peru spoljna i unutrašnja jedinica. Prilikom servisiranja se rasklapa kompletno ceo uređaj i vrši se detaljno čišćenje. Za klima uređaje „sedmica“, „devetka“, „dvanaestica“ cena velikog servisa iznosi od 3.000 do 5.000 dinara, a za one nešto veće može da bude skuplja za oko 1.000 dinara – kaže serviser.

Kako serviser Nikola objašnjava, građani moraju da imaju razumevanja što kolege iz ostalih servisa ne mogu odmah da stignu na željenu adresu, jer je obim posla ogroman.

– Često dobijam molbe za brži dolazak na adresu, ali ljudi ne mogu da shvate koliko ustvari ima posla kada krenu pravi letnji dani. Veliki je problem što se niko ne seti ranije da pozove servisere, makar mesec dana ranije, tačnije onda kada nema paklenih vrućina. U tom slučaju ne bi bilo toliko poziva i zahteva, kako za ugradnju, tako i za servisiranje, i stizali bi svuda – govori sagovornik.

Redovno održavanje klima uređaja je važna stavka kako bi se produžio rok trajanja i upravo zato je važno da se odreknete nekoliko „crvenih“ kako ne biste morali da u slučaju većeg kvara ili crkavanja uređaja morali da odvojite nekoliko stotina evra više.

I za kraj, preopruka majstora je da građani koji koristite klima uređaj, takođe i za grejnu sezonu, servis odrade bar dva puta godišnje, kako pre leta, tako i pre zime.

kurir.rs/ Bizportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja