MMF: Pomažemo vam da stvorite dinamičniju ekonomiju
Foto: Profimedia

Godina preduzetništva

MMF: Pomažemo vam da stvorite dinamičniju ekonomiju

InfoBiz -
Stalni predstavnik MMF u Beogradu Deheng Kim izjavio je danas da ta institucija daje svoj doprinos stvaranju tržišno orijentisane i dinamičnije ekonomije u Srbiji, u kojoj će oni koji žele moći da rade i da nađu ili stvore posao.

Kao neko ko je tokom karijere u MMF bio savetnik u mnogim zemljama kada je reč o ekonomskim pitanjima, Kim kaže da je uvek prvo razmišljao šta može da se uradi u zemlji, da se od nje napravi mesto gde bi sa svojom porodicom mogao da živi.

"To je prva tačka dobre politike"”, rekao je on na zvaničnom predstavljanju Godine preduzetništva i dodao da ta međunarodna finansijska institucija pomaže Srbiji da uspostavi snažnu platformu i preduslove za ekonomski napredak, makrostabilnost, predvidivo okruženje i efikasnost države i javnih preduzeća.

Kim je kazao da takav napor MMF oslikava i aranžman koji je u 2015. zaključen sa Srbijom, a koji, prema njegovim rečima, već daje rezultate.

Deficit je, navodi on došao na najniži nivo u prethodnim godinama, inflacija je niska i stabilna, a i troškovi zaduživanja su niži. Ukazao je i na to da je Srbija usvojila niz novih propisa, poput izmena Zakona o radu, penzijskom sistemu, ubrzano je izdavanje građevinskih dozvola...

To je, istakao je, sve doprinelo tome da se pozicija Srbije na Duing biznis listi Svetske banke u 2015. pomeri sa 91. na 59. mesto.

Kim je ukazao da je pravi izazov tek ispred nas, i to u trećoj oblasti - a to je efikasnost u reformi javnog sektora, javne admnistracije, koja mora da bude efikasna, kako bi pružila adekvatnu podršku kreativnosti i preduzetništvu.

Javna preduzeća su trošila javne resurse, a takođe su i blokirala prostor za kreativniji biznis”, podvukao je, navodeći da će kod efikasnijih državnih preduzeća dolaziti investicije. Zato je napor, koji i MMF podržava, vezano za restrukturiranje javnog sektora, ključni korak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track