Kurs o berzi za sve

Kurs o berzi za sve

InfoBiz -
Polaznici će moći da se informišu o hartijama od vrednosti kojima se trguje i načinu određivanja njihove cene, kao i da u razgovoru sa brokerom saznaju više o njegovoj ulozi u trgovanju

BEOGRAD - Za sve one koji žele da se detaljnije i potpunije informišu o načinu trgovanja hartija od vrednosti, Beogradska berza će 23. i 24. maja u svojim prostorijama organizovati kurs o berzi, namenjen najširoj publici, objavljeno je na sajtu berze.

Polaznici kursa imaće, između ostalog, priliku da se informišu o hartijama od vrednosti kojima se trguje na Beogradskoj berzi (akcije i obveznice) i načinu određivanja njihove cene, kao i da u razgovoru sa brokerom saznaju više o njegovoj ulozi u trgovanju.

Posebnost kursa predstavlja praktična provera stečenih znanja kroz simulaciju trgovanja u sistemu za trgovanje berze.

Kurs je namenjen svim zainteresovanim da se bliže upoznaju sa berzanskim poslovanjem - akcionarima, novinarima, budućim brokerima, studentima, predstavnicima kompanija čijim se akcijama trguje ...

Trgovanje hartijama od vrednosti obavlja se na organizovanom trzištu hartija od vrednosti, a u našoj zemlji to je Beogradska berza.

Akcija predstavlja deo kapitala kompanije u vlasništvu pojedinca, odnosno akcionara.

Status akcionara - suvlasnika kompanije, donosi i određena prava, bez obzira na broj akcija koje pojedinac poseduje u vlasništvu.

Jedno od osnovnih prava odnosi se na pravo slobodnog raspolaganja, odnosno donošenja odluke o prodaji, zadržavanju ili kupovini akcija.

Ukoliko akcionar odluči da učestvuje u trgovanju na Berzi, neophodno je da odabere i angažuje posrednika, za zastupanje u trgovanju, a reč je o brokeru.

Odlasku kod brokera prethodi odluka o prodaji ili kupovini akcija, koja, osim trenutka, podrazumeva i broj akcija, kao i cenu po kojoj pojedinac želi da ih proda ili kupi.

Odluka o količini i ceni akcija brokeru se saopštava popunjavanjem naloga za trgovanje.

U nalogu je, pored naziva kompanije čije akcije se nameravaju prodati ili kupiti, potrebno navesti i količinu akcija, kao i cenu.

U nalog se unosi cena ispod koje se ne želi prodati hartija, odnosno iznad koje se ne želi kupiti akcija. Nalog koji sadrži ovu limitiranu cenu, naziva se limit nalog.

Ukoliko je, iz određenog razloga, potrebno da se u što kraćem vremenskom roku prodaju ili kupe akcije, može se ispostaviti tržišni nalog koji ne zahteva unošenje cene. Dovoljno je uneti količinu akcija koju se želi kupiti ili prodati.

Ova vrsta naloga ima apsolutni prioritet u realizaciji u odnosu na limit nalog, obzirom da nema ograničenje u pogledu cene i uparuje se, po trenutnoj tržišnoj ceni na berzi, sa prvim slobodnim nalogom koji sadrži dovoljnu količinu akcija za realizaciju transakcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja