Despotovac, Žagubica i Golubac biće najveće žrtve mera štednje

Smanjenje plata skresaće budžete gradova

Despotovac, Žagubica i Golubac biće najveće žrtve mera štednje

InfoBiz -
Ovim opštinama će ukupni fond zarada biti manji za više od četiri odsto jer veliki broj građana radi u državnoj upravi, zdravstvu i obrazovanju

BEOGRAD - Najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru najviše će pogoditi građane Golupca, Despotovca i Žagubice, u kojima će fondovi za zarade biti smanjeni za više od četiri odsto, odnosno za ukupno oko deset miliona dinara mesečno.Vladine mere štednje će, s druge strane, najbolje podneti opštine čiji su građani mahom zaposleni u privatnom sektoru, pokazala je računica ekonomiste Miroslava Zdravkovića.

Najgore malim opštinamaAnalizirajući efekte smanjenja plata iznad 25.000 dinara za deset odsto po gradovima i opštinama širom Srbije, on je zaključio da će se najviše uštedeti na platama u Beogradu, i to 327 miliona dinara, ali će u njemu fond zarada biti smanjen za samo jedan odsto.- Bez organa sile i reda ukupan fond zarada u državnom sektoru biće smanjen za 1,083 milijarde dinara mesečno, što je 1,4 odsto od ukupnog mesečnog fonda zarada, koji iznosi 77 milijardi dinara. Najveće smanjenje imaće male opštine, gde nije razvijen privatan sektor, pa je relativna zavisnost od plata u državnoj upravi, zdravstvu i obrazovanju najveća. Ne računajući opštine u Beogradu, najmanji pad fonda za plate imaće opštine koje imaju najviše zaposlenih van javnog sektora u odnosu na ukupan broj stanovnika - objašnjava urednik sajta Makroekonomija.

Najveća ušteda u Beogradu... Miroslav Zdravković - Foto: Medija centar
Najveća ušteda u Beogradu... Miroslav Zdravković - Foto: Medija centar

Gruba računicaReč je, kako kaže, o gruboj računici baziranoj na broju zaposlenih po opštinama i delatnostima, a odnosi se na ukupno 459.000 radnika i službenika zaposlenih u rudarstvu, snabdevanju električnom energijom, vodoprivredi, državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu.

RebalansO PLATAMA I PENZIJAMA SLEDEĆE SEDMICERebalans budžeta Srbije za 2014, kojim će biti definisano smanjenje plata budžetskih korisnika i penzija već od 25.000 dinara, biće poznat sredinom naredne sedmice. Iz Ministarstva finansija poručuju da rade na poslednjim tehničkim detaljima rebalansa, pa će se sredinom naredne nedelje znati kad će taj dokument usvojiti Vlada Srbije i proslediti ga Skupštini na usvajanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track