Ekološki alarm na Dunavu: Barža s 1.000 tona đubriva potopljena kod Bačke Palanke
Foto: Shutterstock

Analiza stručnjaka o mogućim posledicama i hitnim merama zaštite rečnog ekosistema

Ekološki alarm na Dunavu: Barža s 1.000 tona đubriva potopljena kod Bačke Palanke

Čisto da se zna -

Brod koji je plovio iz Austrije ka Smederevu noćas oko 23.30 sati udario je u noseći stub mosta na graničnom prelazu Bačka Palanka – Ilok.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović precizirao je da je reč o brodu "Antonija" koji je, pod zastavom Nemačke, sa dve potisnice u nizvodnoj plovidbi putovao iz Linca ka Smederevu.

- Prilikom udara broda u most kod Bačke Palanke došlo je do proboja trupa na potisnici "LOLA 5" koja se potopila - rekao je Petrović i dodao da su brod i potisnice bili natovareni veštačkim đubrivom.

Nakon ovog ekološkog akcidenta ispred Akademskog centra zaštite životne sredine oglasila se i Vanja Petković, doktorand zaštite životne sredine.

Vanja Petković
foto: Privatna arhiva
  • Ova količina veštačkog đubriva može biti problematična za ovaj lokalitet, međutim, dok se ne odrade sve potrebne analize ne možemo tačno da znamo koliki će biti negativan uticaj na rečni ekosistem. Ono što možemo da znamo jeste da makronutrijenti koji se nalaze u veštačkom đubrivu - azot, fosfor i kalijum, u velikoj količinu mogu da izazovu posledice. Na primer velika količina azota utiče na rast toksičnih algi, pa se ova pojava naziva cvetanje algi, a ono direktno smanjuje kiseonik i utiče na biljni svet. Fosfor dovodi do povećanog bujanja biljnog sveta u vodama što smanjuje prodiranje sunčevih zraka, njih razrađuju aerobne bakterije koje troše kiseonik i samim tim isto dolazi do smanjenja kiseonika. Takođe, prisustvo amonijaka prvenstveno može da utiče na ribe i druge vodene životnje – istakla je Petković.

Ona je naglasila da je „Dunav velika protočna reka, te da ova količina veštačkog đubriva može velikom brzinom da se razloži, razvodni i samim tim smanji širenje negativnog uticaja“.

  • Problemi mogu biti na određenim lokalitetima, zato je potrebna analiza koja bi tačno odredila metode koje će se koristiti da se negativan uticaj smanji. Neke od metoda jesu filtracija i taloženje, uz specijalizovane filtere i postronjena mogu da se zadrže čestice đubriva iz vode, postavljaju se duž toka reke, fitoremedijacija, prilikom koje se postavljaju biljke koje efikasno apsorbuju i akumuliraju đubriva iz vode, postavljaju se duž obale ili u vodi, oksidacija pomoću aeracije vode, uvođenje vazduha u vodu da se razradi đubrivo i, naravno, kontrola izvora zagađenja, odnosno eliminacija koliko je to moguće. U ovom slučaju jako je važno da su nadležne službe odmah odreagovale i da su na terenu i da će se preuzeti adekvatne mere upozorila je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track