MLADI NAUČILI MNOGO, STARIJI ČISTILI GRAD, A NEKI PSI PRONAŠLI NOVE VLASNIKE! Karavan "Čisto da se zna" u Sremskoj Mitrovici
Foto: Kurir TV

kurir tv

MLADI NAUČILI MNOGO, STARIJI ČISTILI GRAD, A NEKI PSI PRONAŠLI NOVE VLASNIKE! Karavan "Čisto da se zna" u Sremskoj Mitrovici

Čisto da se zna -

Sremska Mitrovica bila je domaćin karavana "Čisto da se zna", tokom čijeg trajanja su građani mogli mnogo toga da nauče o javnom zdravlju, održivom razvoju, recklaži, o tome kako svako od nas može da doprinese očuvanju životne sredine, a projekat je pokrenula Wireless media group.

Sve svoje usvojeno znanje su zatim imali priliku da provere i testiraju u kvizu, a osvojili su i lepe nagrade.

Na gradskom trgu i u parku Sremske Mitrovice, u okviru karavana "Čisto da se zna" među brojnim sadržajima, Crveni krst je promovisao humanost i zdrav način života kroz priču o davalaštvu krvi, ali i solidarnosti.

Čisto da se zna, Sremska Mitrovica, Tatjana Jovančević
foto: Kurir TV

- Što se tiče promocije humanosti, danas ćemo biti u prilici da pokažemo i solidarnost na delu, odnosno da građani iskažu solidarnost na delu i da svojim donacijama kroz donaciju slatkiša, školskog pribora i igračaka omoguće da Crveni krst za novogodišnje praznike pripremi bogate i lepe novogodišnje paketiće za decu korisnike narodne kuhinje - kaže Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta.

Vešti prstići najmlađih, na kojima ostaje budućnost, učestvovali su u kreativnim radionicama i na taj način naučili su nešto novo. Naime, organizacija "Čepom do osmeha" se priključila karavanu sprovodeći ove radionice za decu i to na temu reciklaže, odnosno reciklabilnih materijala i njihovih potencijala.

Čisto da se zna, Sremska Mitrovica, Željka Plivelić
foto: Kurir TV

- Radionice nam služe da upoznamo mališane sa materijalima koji se recikliraju, da bi oni shvatili kako se čuva životna sredina i okolina u kojoj živimo, kako se poštuje, a isto tako mislim da im je veliko zadovoljstvo i uživanje zajedno sa svojim roditeljima i sa drugarima da naprave nešto novo, da razviju svoju maštu i uče malo neke motoričke veštine - kaže Željka Plivelić iz udruženja "Čepom do osmeha".

Čisto da se zna, Sremska Mitrovica
foto: Kurir TV

A Mitrovačke porodice su postale bogatije i za nove članove, odnosno ljubimce koji su putem ovog karavana ponovo postali voljeni i paženi. Udomljeno je četiri psa.

Čisto da se zna, Sremska Mitrovica, Nevena Veljović
foto: Kurir TV

- Ja sam udomila ovog malog šicua i pozivam sve građane da budu humanitarni i prosto društveno odgovorni i da i oni urade ovako nešto kao što sam i ja - kaže Nevena Veljović, koja je udomila psa.

Čisto da se zna, Sremska Mitrovica, Vladimir Pavlović
foto: Kurir TV

- Problem pasa lutalica u našem gradu, kao i u drugim gradovima je velik i grad Sremska Mitrovica će u narednom periodu doneti jedan skup mera. Vrlo ozbiljno pristupamo tom problemu, tako da se nadamo da ćemo taj problem i rešiti. Iako mnogi kažu da je problem pasa lutalica nerešiv, mi verujemo da je rešiv, ali moramo svi zajedno da se uključimo u tu akciju. Grad i svi građani da podižemo svest, da proširimo azil, da se bavimo udomljavanjem, da se bavimo čipovanjem, sterilizacijom i verujem da kad primenimo sve te mere, rezultat neće izostati - rekao je Vladimir Pavlović, predsednik skupštine grada Sremska Mitrovica.

02:53

MLADI NAUČILI MNOGO, STARIJI ČISTILI GRAD, A NEKI PSI PRONAŠLI NOVE VLASNIKE! Karavan Čisto da se zna u Sremskoj Mitrovici

Karavan je mislio i na starije posetioce, pa je tako organizovano besplatno savetovanje o osteoporozi i merenje krvnog pritiska, kao i kontrola nivoa šećera u krvi. Takođe su predstavljeni lokalni proizvodi nastali pod uticajem održivog razvoja, a na kraju su se učesnici uputili u zelenu šetnju, tokom koje su uklonili smeće na koje su naišli u jednočasovnoj aktivnosti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Aleksandra Dražić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja