ŽENSKO GINEKOLOŠKO ZDRAVLJE: Izazovi i prevencija u vrelim letnjim mesecima
Foto: Shutterstock

ŽENSKO GINEKOLOŠKO ZDRAVLJE: Izazovi i prevencija u vrelim letnjim mesecima

Čisto da se zna -

Letnji period može biti izazovan za žensko ginekološko zdravlje, s obzirom na povećanu vlažnost i toplotu. Evo nekoliko ginekoloških infekcija i bolesti koje su posebno uočljive tokom leta, njihove simptome, dijagnostičke metode i tretmane:

Infekcije urinarnog trakta (IT)

Simptomi: Česti su mokrenje, peckanje pri mokrenju, bol u donjem delu stomaka.

Dijagnostika: Urinarni testovi se koriste za potvrdu infekcije.

Lečenje: Antibiotici su obično propisani, a kod trudnica se posebno prati kako bi se izbegle komplikacije.

Vaginalne infekcije (bakterijska vaginoza i gljivične infekcije)

Simptomi: Svrab, neobičan iscedak, iritacija.

Dijagnostika: Pregled i brisevi vagine pomažu u postavljanju dijagnoze.

Lečenje: Terapija varira u zavisnosti od uzročnika, ali može uključivati antifungalne kreme ili antibiotike.

Infekcije vulve

Simptomi: Svrab, crvenilo, otok vulve.

Dijagnostika: Klinički pregled od strane ginekologa.

Lečenje: Koriste se antifungalne kreme ili antibiotici.

Reakcije na upotrebu vaginalnih dezodoransa i sprejeva

Simptomi: Neobične promene u mirisu ili iscedku vagine.

Dijagnostika: Pregled i anamneza o upotrebi proizvoda.

Lečenje: Prekidanje upotrebe dezodoransa i sprejeva, uz eventualnu primenu antibiotika kod bakterijske infekcije.

Grupe pacijentkinja i moguće infekcije i bolesti

Trudnice

Trudnice su posebno osetljive tokom leta. Visoke temperature i promene hormonskog statusa tokom trudnoće povećavaju rizik od infekcija urinarnog trakta (IT) i vaginalnih infekcija. Infekcije IT često se manifestuju simptomima kao što su često mokrenje, bol pri mokrenju i bol u donjem delu stomaka. Vaginalne infekcije često se prate svrabom, promenama u iscedku i iritacijom. Dijagnostika se postavlja na osnovu analize urina i vaginalnih briseva. Lečenje obuhvata upotrebu antibiotika ili antifungalnih lekova pod nadzorom lekara.

Aktivne žene

Žene koje se bave aktivnostima poput plivanja i biciklizma provode dosta vremena u vlažnim okruženjima, što ih izlaže povećanom riziku od infekcija vulve i vagine. Ove infekcije karakterišu svrab, crvenilo i otok. Lečenje obično uključuje primenu antifungalnih krema ili antibiotika, a prevencija podrazumeva održavanje higijene i suvoće tokom aktivnosti.

Korisnice javnih bazena i kupališta

Javni bazeni i kupališta su popularna mesta za osveženje tokom letnjih meseci, ali i mesta gde se mogu širiti infekcije. Vaginalne infekcije su česte i obično su praćene svrabom i promenama u iscedku. Očuvanje higijene i izbegavanje dugačkog vremena provedenog u mokrim kupaćim kostimima može pomoći u prevenciji. Dijagnostika i lečenje su slični kao i kod drugih vaginalnih infekcija.

Upotreba vaginalnih dezodoransa i sprejeva

U letnjim mesecima, žene ponekad posežu za vaginalnim dezodoransima i sprejevima kako bi osećale svežinu. Međutim, ovi proizvodi mogu narušiti vaginalnu ravnotežu i dovesti do infekcija. Bakterijska vaginoza je česta posledica. Njeni simptomi uključuju neobičan miris i iscedak. Lečenje obuhvata primenu antibiotika i izbegavanje upotrebe ovih proizvoda.

Ginekološki izazovi tokom letnjih meseci zahtevaju pažnju i prevenciju. Razumevanje rizika i pravilna higijena su ključni faktori za očuvanje ženskog ginekološkog zdravlja tokom ovog perioda. Redovni pregledi i brza reakcija na simptome su takođe od suštinskog značaja za efikasno lečenje i očuvanje blagostanja žena tokom letnjih meseci. Važno je da pacijentkinje budu informisane o potencijalnim rizicima i pravilnom postupanju kako bi se izbegle neželjene komplikacije.

Uredništvo portala lekarinfo.com

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja