"Snalazimo se tako što poranimo..."

GORDANA I JASNA NE ODUSTAJU: Udružile snage u malinjacima, a za dobru berbu otkrile svoj tajni recept!

RINA

Tropski dani nastavljaju se u Srbiji, ali život se odvija bez obzira što živa u termometru već u jutarnjim satima dosegne 30 podeljak.

Berba malina je počela i bez obzira na velike vrućine dve drugarice ujedinile su iskustvo, drugarstvo i snagu u berbi malina, uz osmeh i domaći sok kao tajno oružje protiv junske žege.

- Borimo se uspešno u berbi malina, izdržavamo i mi i biljke. Snalazimo se tako što poranimo, pa krenemo od rane zore. Kad dođe onaj najtopliji deo dana, pravimo pauzu. Malinu koliko možemo zalivamo, a ako imamo uslove, i orošavamo, to joj mnogo znači. Za sada se još uvek malina ovde na Kablaru dobro drži, ali najavljuju i tropski talas sledeće sedmice, pa ćemo videti kako će biti - rekla je za RINU domaćica Gordana Milosavljević.

Gordana se nada da će trud i rad ove sezone biti ispraćeni adekvatnom cenom.

Foto: RINA

- Za ove uslove, uz visoke temperature, rod u mom malinjaku i nije loš. Moglo bi bolje i po prinosu i po kvalitetu, ali vremenske prilike su te koje diktiraju. Kada je cena u pitanju, verujem da će se korigovati, ali još uvek ne možemo ništa precizno reći - navodi ona.

Gordani pomaže njena drugarica iz detinjstva, Jasna Bojović, koja kaže da joj berba nije strana ni po ovim uslovima.

- Maline su odličnog kvaliteta slatke, lepe i mirisne. Došla sam da pomognem drugarici, vrućina jeste, ali mi smo malo starija generacija prekaljene! U društvu je sve lakše, drugarstvo je najvažnije. Ima puno posla oko maline tokom cele godine, a i troškovi su veliki. Nadamo se da će cena uspeti to sve da pokrije. Zbog prolećnih mrazeva ove godine, cene voća su inače više, pa se nadamo da će i kod maline biti zadovoljavajuća cena - rekla je Jasna.

Dve žene su otkrile i svoj recept za borbu sa junskom vrućinom domaći sok od sveže ubranih malina. Osvežava, okrepljuje i podseća zašto se trud oko ovog voća ipak isplati.

biznis.kurir.rs/RINA