OTVOREN PRVI RESTORAN BEZ CENOVNIKA U SRBIJI: Dođeš sa porodicom, poslužiš se, pojedeš, popiješ kafu, a na izlazu... (video)
U Novom Pazaru otvoren je prvi restoran bez cenovnika na Balkanu, u kojem će se svakog dana pripremati najmanje 300 obroka za ljude u potrebi.
Inicijativa udruženja „Uhud“ zamišljena je kao mesto dostupno svima, i onima kojima je pomoć neophodna, i onima koji žele pomoći, a funkcioniše po principu: pojedeš koliko ti treba, doniraš koliko možeš.
Restoran nema fiksne cene, umesto računa, na izlazu iz objekta nalazi se humanitarna kutija u koju gosti mogu ostaviti dobrovoljni prilog. Prikupljeni novac koristiće se za pripremu obroka za najugroženije, pokrivanje troškova osoblja i dalji razvoj projekta koji će obuhvatati Tutin, Sjenicu, Rašku i Novi Pazar.
„Ovo je restoran u kom nema cenovnika. Dođeš sa porodicom, poslužiš se, pojedeš, popiješ kafu i ostaviš onoliko koliko ti je na srcu. Od toga će se finansirati obroci za siromašne, radnici, sve što je potrebno. Projekat treba svi da podržimo“, poručuje Nedžad Bihorac, predsednik udruženja Uhud.
U restoranu će se svakodnevno pripremati kuvana jela, belo meso, bataci i brojni domaći specijaliteti – hrana kakvu inače jedemo kod kuće, piše "a1tv".
„Jedete profesionalno pripremljena jela, a na izlazu ostavite koliko mislite da vredi. To je restoran bez cenovnika“, kaže Sead Bihorac iz udruženja Uhud.
Prostor je osmišljen tako da niko ne bude etiketiran - bilo da dolazi da se posluži ili da donira. Ideja je da se očuva dostojanstvo korisnika, a istovremeno omogući zajednici da se solidarno uključi u pomoć onima kojima je najpotrebnija.
„Pojeo si sa porodicom pet obroka, to vredi hiljadu dinara. Od tih hiljadu dinara finansiraće se još pet obroka koji se nose na kućne adrese potrebitih. To je suština, duplo dobro“, objašnjava Sead Bihorac.
U okviru objekta funkcioniše i kafeterija, gde gosti mogu popiti kafu ili sok, a i ta skromna konzumacija može imati humanitarni značaj.
„Popiješ kafu, ostaviš koliko možeš i znaš da si pomogao zajednici. Sve što se ovde desi, koristi se za hajr. Projekat je za sve nas“, naglašava Armin Plojović iz Uhuda.
Uređenje restorana trajalo je oko tri meseca, a članovi udruženja najavljuju širenje aktivnosti i dalje uključivanje građana, uz poziv svima da podrže ovu jedinstvenu ideju.
(Kurir.rs/a1tv)