SAVO SE ODLUČIO ZA ŠTAMPAČ I PRASIĆE! Pravi vrhunske specijalitete, a proizvodnja ovog pića mu ide kao po loju!
Savo Graorac iz Kovilja ima farmu od 200 svinja, a od njih pravi slaninu, pečenicu, presovane butkice, šunke, masti i razne namaze
Jedna od zanimljivih priča sa nedavno završenog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu dolazi nam iz Kovilja. U ovom malom mestu nedaleko od Novog Sada nalazi se farma koja se bavi uzgojem mangulica, a iza koje stoji proizvođačSava Graorac.
– Imam oko 200 svinja, oko 300 sa prasićima. Ovim poslom se bavim već 20 godina, a počeo sam sasvim slučajno. Pre toga, supruga i ja smo bili vlasnici štamparije – veselo započinje priču, dok nas nudi da probamo suhomesnate proizvode od mangulice iz njegove proizvodnje.
Tu su bela i šarena slanina, iskošćena plećka, pečenice sa leđnom slaninom, presovane butkice, šunke, kako cela tako i parčad, masti i razni namazi.
– Namaze pravimo od samlevenih čvaraka i masti od mangulice, te tu dodamo belog luka, mlevene paprike i 15 različitih vrsta trava i začina za bogat ukus. Ovaj proizvod će se sigurno dopasti ljubiteljima vina i rakije, jer odlično ide kao meze uz alkohol.
Kako kaže, najveće interesovanje je za slaninom, kojoj je cena 2.200 din/kg. Tokom novosadskog Poljoprivrednog sajma, izlagao je na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a u okviru projekta „Najbolje iz Vojvodine“.
Proizvodi i rakiju dudovaču
Iako mu je primarni fokus na mangulicama, bavi se i proizvodnjom rakije. Na jednom jutru zemlje ima zasađene dudove od kojih pravi dudovaču, kako kaže, odličnog kvaliteta.
– Organizujem i festival u čast dudovači u junu mesecu „Parsus dudom“ koji okplja ljubitelje kvalitetne rakije i dobrog druženja u domaćinskoj atmosferi. Pravimo gulaš, roštilj, organizujemo degustaciju kobasica i mesnih delikatesa. Obavezno dođite – srdačno poziva naš domaćin dodajući da se od njegovog posla može lepo živeti, ali ima malo slobodnog vremena.
Ipak, toliko životinja treba nahraniti i o njima voditi računa.
BiznisKurir/Agroklub