opstaju zbog stare slave

OVDE SE GAJI NAJLEPŠI KROMPIR U SRBIJI: Sagradili im i čipsaru, a onda je preselili na drugi kraj države

Youtube Printscreen

Staroplaninsko selo Dojkinci, nekada je bilo poznato po proizvodnji kačkavalja i krompira. U selu je bilo preko pet hiljada ovaca, a svo plodno zemljište bilo je pod zasadom autohtone sorte krompira.

Danas je slika potpuno drugačija. Krompir iz sela Dojkinci danas uglavnom opstaje zbog stare slave. Zasadi su desetostruko umanjeni, a nije sačuvana ni stara autohtona sorta koja se vekovima prilagođavala surovim planinskim uslovima.

- Pa, najlepši je, zato što je planina, zemljište je takvo, sama priroda ga tera. Jednom ako se isprska od plamenjače i izuzetno od zlatica - kaže Anica Ćirković, iz sela Dojkinci. Dodaje da je trenutno cena 100 dinara po kilogramu.

Foto: RINA

Krompir je bio razlog i izgradnje fabrike u selu. Sada su tu ostaci nekadašnje fabrike čipsa. Početkom 70-tih godina, prošlog veka, država je odlučila da zbog gajenja kvalitetnog krompira u selu Dojkinci otvori fabriku čipsa. Puštena je u probni rad, ali zapravo nikada nije zaživela. Kasnije je doneta odluka da se fabrika premesti na drugi kraj države.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

- Bilo je organizovano sađenje krompira. Krompir je sađen, gore na Ponor i meštani su predavali krompir - priča Božidar Stamenović iz sela Dojkinci. - Znači, sve što se proizvede fabrika odmah otkupi i ide u preradu? Trebalo je da se ostvari. Međutim, kasnije je došlo do promene i ukinuto je.

Dodaje da čipsaru nikada nisu dobili, samo je isprobano.

- Fabrika je trebalo da ostane. Tako da je sve to upropašćeno, ostali smo nas nekoliko, sedam, osam ljudi koji radimo poljoprivredu. Proizvodim krompir, proizvodim sir, čuvam najviše ovaca, četrdeset pet - ističe Golub Stanišić, iz sela Dojkinci.

Gurmani tvrde da je dojkinački krompir i dalje ukusniji od plantažnih krompira. A, u Dojkincima sira i krompira taman toliko da se ukus ne zaboravi.

Biznis.kurir.rs/RTS