VRANJANAC MILOŠ IMA ODLIČAN BIZNIS: Svi su čuli za njega, a za Biznis Kurir otkriva sve tajne ovog posla
Miloš Tasić je profesor fizičkog vaspitanja, ali se uspešno bavi hortikulturom
Poljoprivredno gazdinstvo Miloša Tasića (36) iz Vrtogoša kod Vranja nadaleko je poznato. Miloš je mlađi proizvođač ukrasnog bilja, a njegovi plastenici su pravi cvetni raj. U njima je više od 40 vrsta najlepšeg i najraznovrsnijeg ukrasnog cveća koje krasi dvorišta, balkone širom Pčinjskog okruga.
Miloš je profesor fizičkog vaspitanja, ali se uspešno bavi hortikulturom. Izlaže na prostoru čitavog Pčinjskog okruga, a među mušterijama su ljubitelji cveća svih generacija. Posao nije nimalo lak, a ulaganje u proizvodnju obavezno. On je 11 godina u ovom poslu koji je nasledio od oca, a porodica se hortikulturom bavi preko 30 godina.
- Godišnje proizvedemo 43 vrste cveća, sad u sezoni prolećnoj imamo dvadesetak vrsta. Najviše se prodaju begonije, male bombonice, kaliope, surfinije viseće petunije i petunije obične, sve je to zastupljeno u našem cvetnom asortimanu - priča Miloš.
On otkriva koji je cvet najzahtevniji u proizvodnji i po njegovom izboru najlepši:
- Dva cveta su mi omiljena to su sunpatiens, nove gvineje i surfinija viseća petunija i one su takođe i najzahtevnije. SunPatiens je zahtevan zato što ne trpi običnu zemlju mora da se sadi u supstrate predodređene za ovu vrstu cveća. Traži dosta vode dok je ova druga zahtevna, jer u toku cvetanja, leti ne podnosi da ostane suva i mora češće da se čiste precvetali cvetovi, jer ih ima puno.
Cveće treba samo negovati i voleti
Miloš savetuje da uvek treba presađivati biljke koje se kupe u veće saksije da bi što
duže trajale cele godine tokom cele godine do zime:
- Nikada ne štedite na kupovini cveća, jer ako se preračuna na godišnjem nivou više
potrošimo i popijemo kafu nego što kupimo cveće u proseku. A ono treba samo negovati i voleti, ne preterivati ni sa vodom ni sa prehranom. Na nekih pet do sedam dana prehrana može, može i češće, ali u nekom blažem obliku. Zalivanje zavisi od biljke. Neke ne vole toliko vodu kao što je lepi jova, pa se on zaliva jednom u dva dana, dok surfinije tokom leta moraju dva puta dnevno.
Tasići su u ovom poslu pune tri decenije i uključena je cela porodica.
- Svi radimo, a imamo i sezonske radnike. Ako uzmemo u obzir da je posao 24 sata, tokom cele godine se radi, osim kad su praznici - sa osmehom kaže Miloš Tasić proizvođač ukrasnog bilja, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva koje se nalazi u Vrtogošu nedaleko od Vranja.