uskoro u jelovnicima restorana i pekara?

ZBOGOM MLEKU I SVINJSKOJ MASTI: Nova era hrane dolazi iz cevi, bušotina i hemijskih reakcija

Shutterstock

Maslac, koji su na nedavnoj prezentaciji u Nujorku poslužili na hlebu od kiselog testa bio je gladak, kremast i mastan.

Međutim, iako je izgledao kao pravi, nije napravljen od mlečne masti. Masne kiseline, vodonik, kiseonik i ugljenik su gradivni elementi svih masti i ulja. U prirodi ih stvaraju biljke i životinje, a startup Savor iz Kalifornije pravi njihove imitacije, koristeći metan nastao pri rudarenju ugljenika i na bušotinama iz kojih se dobija prirodni gas.

Kroketi od pečuraka sa maslacem od metana, kao i kupus dinstan na ovom maslacu, bili su "zaista bizaran obrok", kaže Jan Mekaj, suosnivač Savora, dodajući da će se njihovi proizvodi uskoro naći na jelovnicima američkih restorana i pekara.

Savor, čiji je glavni investitor američki milijarder Bil Gejts, deo je rastuće grupe startapova, koji koriste prirodne sastojke, kao što su gljivice i piljevina, kako bi proizveo masti i ulja koja doprinose očuvanju životne sredine. Tradicionalna poljoprivreda je pod sve većim pritiskom da smanji uticaj na životnu sredinu, a mnoge zemlje u svetu često pooštravaju zakone u ovoj oblasti.

Osim toga, rastu cene pojedinih vrsta masti i ulja, jer klimatske promene uništavaju useve. Cena čokolade se prošle godine više nego udvostručila zbog nepovoljnih vremenskih prilika na zapadu Afrike, koje su uništile useve kakaovca. Startapovi koji razvijaju sintetičke masti tvrde da mogu da nadomeste manjke na tržištu, kao i da utiču na ukupno smanjenje emisija ugljen-dioksida.

Ovo nije prvi pokušaj rešavanja sličnih problema - tokom poslednje decenije, proizvođači alternativnih proteina privukli ulaganja koja se mere u milijardama dolara. Međutim, prodaja veštačkog mesa, napravljenog od sastojaka biljnog porekla, trenutno stagnira. Beyond Meat, jedna od vodećih kompanija u tom sektoru, izgubila je više od 90 posto tržišne vrednosti u poslednjih šest godina.

Međitim, sintetičke masti i ulja imaju mnogo veće šanse za uspeh, kaže Priera Panescu Scott iz neprofitnog think tanka Good Food Institute. Zamene za meso su podbacile zbog ukusa i teksture koji ne zadovoljavaju potrebe potrošača. Pošto mesu i mlečnim proizvodima karakterističan ukus i osećaj u ustima da je upravo mast, proizvođači biljnih proteina spremni su da plate zaalternativu. Cargill je nedavno udružio snage sa španskim startupom Cubiq Foods, koji proizvodi zamensku mast od biljnog ulja i vode, koja se koristi za pravljenje veganskih burgera.

biznis.kurir.rs/Bloomberg adria