stekao već mnogo toga

TOV ISPLATIV, SUBVENCIJE NIKAD VEĆE: Marko uživa u životu na selu, otkrio šta danas mora da zna svaki paor

Facebook

Marko Josimović iz Grgurevaca u Sremu bavi se tovom junadi i svinja od 1997. godine neprekidno i sa svojih njiva delom obezbeđuje hranu za stoku.

Zbog klimatskih promena smanjio je površine ratarskim kulturama smatrajući da je sigurnije da kupuje hranu nego da je proizvodi.

Sa bogatim iskustvom u stočarstvu ističe da subvencije nikada nisu bile veće po grlu i po hektaru kao i da ne kasne.

Ovog proleća za biljnu proizvodnju dobio je u pravo vreme subvencije i odmah kupio naftu koja predstavlja najveći trošak u svakom poljoprivrednom gazdinstvu.

6 evra košta topla polutka junadi

Hvali subvencionisane kredite, koje doduše kasne, zbog kamatne stopa od jedan procenat, i što banke ako se krediti uzimaju za nabakvu stoke daju stočarima gratis osiguranje pa ih tako veliki trošak ne košta ništa.

Znanje iz srednje škole kao veterinarski tehničar koristi na svojoj farmi.

- Kroz praksu u školi stekao sam sigurnost u tovu, znam dosta o ishrani i o zdravstvenoj zaštiti goveda. Mnogi stočari su odustali od tova jer nisu imali osnovno znanje o govedima - kaže za Dnevnik Marko Josimović.

- Ne može se više raditi poljoprivreda bez šќole, treba minimum imati srednje obrazovanje, a poželjno je i fakultetsko. Seljak sada mora da poznaje nove tehnologije, jer novi traktori imaju ugrađene najsavremenije sisteme za upravljanju, treba poznavati i rad na računaru da bi se popunio obrazac i prijavio za subvencije...

Foto: Printscreen/Facebook

180 dinara kilogram žive mere tovljenika sa farmi bez PDV

Za razliku od tova junadi gde stočari imaju zaradu u tovu svinja Marko Josimović ističe da ne ide kako treba. Ali i kod tova svinja i kod tova junadi ima dobru saradnju sa klanicom koja ih otkupljuje. Nema ugovor već dogovor do koga drže obe strane.

- U svinjogojstvu duže od pola godine tržište je nestabilno, raste i opada potražnja i cena žive vage. Trenutno je živa vaga svinja sa farme 180 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV) dok je proizvodna cena 200 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost - naglašava Josimović.

- Sada sam sa svinjama u tovu na gubitku ali ne znam kakva će im cena biti kada dospeju za klanicu.

- Sve dok sam na nuli obnavnjam proizvodnju, ali smatram da je vreme da krenem da zarađujem jer sam već tri ture tovljenika dao u otkup bez zarade.

Konkursi za podsticaje

Posticaj za tov svinja je 1.500 dinara po grlu a za junad je 22.000 dinara po grlu.

Marko Josimović smatra da treba da budu dva posebna konkursa za podsticaje, jedan za svinje i drugi za goveda, u martu i drugi u oktobru, da se ne gomilaju prijemnice i ne čeka dugo na novac.

- Tako bi novac brže stizao do nas i brže obnavljao stočni fond, jer novac koji dobijamo od države za podsticaje ulažemo u kupovinu i širenje proizvodnje - ističe Josimović.

Živa vaga tovnih junadi, a Josimović tovi belgijsko plavo mesno goveče, sada je po rečima našeg sagovornika dobra - šest evra košta topla polutka, i ta cena mogla bi da podstakne stočare da brže obnove stočni fond.

- Za sada od klanice sa kojom sarađujem dobijam informacije da je cena žive vage tovnih junadi stabilna, i da će se zadržati i u narendom periodu, mada su stočari u stalnom strahu od pada cene - kazao je Marko Josimović.

biznis.kurir.rs/Dnevnik