PARE ZARAĐENE NA BRODU UMESTO U STAN ULOŽILI U POSAO: Dunja i Miroslav se nisu pokajali, sve se isplatilo
Da u centru Beograda pokrenu porodičan posao, Dunja i Miroslav Đurić odlučili su tokom rada na prekookeanskom brodu, gde su proveli pune tri godine.
U pauzama obilaska više od 20 država i još najmanje toliko gradova, slobodno vreme najčešće koristili u lokalima inostranog lanca poznatog po sendvičima, a sve sa ciljem da u belom svetu vide što više toga, umesto da sede u restoranu čekajući obrok.
Ideja se "krčkala" od 2013. do 2016. godine, koliko su zajedno bili na brodu, a realizacija se desila po povratku u Srbiju, kada su puni novih iskustava, ali i sa zarađenim novcem, poželeli da nastave rad u tandemu, ovog puta kao preduzetnici. Prethodno su mislili da zarađeni novac ulože u nekretninu, međutim ideja sa sendvičima je prevagnula.
Tako je nastao Babalu, koncept domaćih, bogatih sendviča, u samom centru Beograda, gde se, uprkos velikoj konkurenciji i lancima brze hrane, uspešno razvio ovaj srpski brend.
- U ugostiteljstvu sam od svoje 17. godine, radio sam u brojnim klubovima i restoranima pre broda, a po struci sam ekonomista. Zajedno smo došli na ideju za Babalu, Dunja je osmislila menije za salate, a ja za sendviče. Kad smo dobili prvo dete pre šest godina, ona se malo povukla iz posla, sada nam vodi društvene mreže, a u međuvremenu se uključio moj brat Nikola, koji nam dosta pomaže - iskren je Miroslav.
U početku su, kažu, nudili gostima da sami prave sendviče, a onda su ipak rešili da im oni odaberu najbolje kombinacije.
Miroslav dodaje da je ceo koncept nastao iz životnog iskustva, s obzirom na to da su u porodici Đurić svi gurmani i da vole da jedu kvalitetno.
Skoro svaki sendvič od ukupno 13 u meniju, ima specifičan naziv i simboliku, kao i najmanje 400 grama.
Đurići su od samog početka odlučili da u pripremi proizvoda koriste samo domaće sastojke, pa tako svi somuni i kifle stižu iz pekare iz Malog mokrog luga, a slanina, pršuta, kulen i pečenica iz sela Kačer na Zlatiboru gde ih za Babalu proizvodi porodica Zarić.
Kajmak već osam godina nabavljaju u Adranima kod Kraljeva, a povrće (paradajz, rukolu, ljubičasti luk) u selu Slanci na obodu Beograda.
Naziv Babalu nastao je dok su bili na brodu, a reč je o afirmativnom brodskom izrazu za nekoga ko je pomalo blesav, šašav, odnosno uvek pozitivan. U međuvremenu, Dunja i Miroslav su saznali da na indijskom jeziku to znači dete.
Biznis.kurir.rs/Priče sa dušom