ŠOKANTNI PODACI

DOK JE TITO UMIRAO POPILI SU 91 FLAŠU VISKIJA I POJELI 100 KG PRASETINE! A gozba je trajala svega mesec dana

Shutterstock, HEINRICH SANDEN / AFP / Profimedia Titovo osoblje se gostilo dok je on bio na samrtničkoj postelji

Dokument otkriva da je Titovo osoblje za mesec dana pojelo 18 kg buđole, 20 kg pršute, 100kg svinjskog mesa, 90 kg šunke, a lkohol je tekao u potocima

Josip Broz Tito umro je pre 45 godina, a detalji iz njegovog života i dalje cure u spoljni svet. Fascinantan je interes javnosti za ovog političara oko kojeg se i dalje ‘’lome koplja’’ kada je njegova uloga u pitanju. Nekima je bio frajer bez premca, a za druge običan diktator. 

Na svetlo dana izašli su i dokumenti pronađeni u podzemnim prostorijama Kliničkog centra u Ljubljani. Slovenački mediji objavili su informacije o računima lečenja te luksuzukoji je upražnjavalo Titovo osoblje i osiguranje.

Raskoš

U jednom od brojnih dokumenata otkriveno je da su za samo mesec dana pojeli 18 kilograma buđole, 20 kilograma pršute, sto kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram baby govedine, 90 kilograma šunke u konzervama i 54 kilograma banana. Na sve to naravno, nakon toliko hrane, ide i fina kapljica, a čini se da je alkohol tih dana, daleke prošlosti, tekao u potocima. Popijena je 91 boca viskija, 20 flaša ruma, 11 boca vodke i 100 litara vina. Ove informacije šokirale su javnost, posebno ako se zna da se Titom bavio sedmeročlani lekarski konzilijum, a tek ponekad u pomoć bi došli lekari iz Rusije i Amerike. Bilo je tu naravno i medicinskog osoblja i pripadnika osiguranja.

Krofne, peciva i torte

Već je poznato da je Josip Broz poslednja dva meseca života bio u indukovanoj komi i na infuziji, a osoblje bolnice i pripadnici osiguranja očito su se tešili slatkišima. U otkrivenim papirima vidljivo je i da je pojedeno 700 komada torti, 200 rolada, 200 krafni i 150 peciva.

Sav taj raskoš ušao je u konačan račun Titovog lečenja koji je iznosio 2.100.000 dinara, a tadašnja SR Slovenija je naredila bolnici da ga plati. Račun je uredno plaćen, a što je bilo dalje, svi jako dobro znamo.

Kurir Biznis/Dnevno.hr