MARKO VIŠE OD POLA VEKA PRAVI OMILJENI PREDMET SRBA! Živi od starog zanata koji su mnogi zaboravili, a sve je iznenadilo što ga uopšte ne koristi
Iako ih je danas sve manje, a retki se odluče da krenu za ovim zanatom, ipak ih ima koji još zarađuju hleb izradom kazana. Jedna od njih je i Marko Petković iz Kalenderovaca kod Dervente u susednoj Bosni i Hercegonivi, koji gazi u osmu deceniju, a i dalje je veran svojoj radionici iz koje su izašle na desetine "veselih mašina".
- Po završetku škole imao sam želju da idem na Vojnu akademiju, za pilota, ali sticajem okolnosti došao sam u radionicu poznatog kazandžije, zavoleo sam zanat i danas već pet decenija pravim kazane. Iz ovih mojih kazana rakija se peče širom bivše Jugoslavije - priča Marko, koji je zanat kazandžije izučio kod čuvenog majstora Sauk Josipa.
Priseća se Petković da nije bilo lako, da ga učitelj nije štedeo, jer je imao cilj da radnika obuči da može da bude samostalan.
Prvi kazan 1971. godine
Svoj prvi kazan izradio je 1971. godine i od tada do danas, napravio ih je na desetine, a iz njih su potekle na stotine litara rakije. Mašine je nabavio odmah s početka 70-ih godina, tada je jednu našao u Tuzli, govori Marko, te dodaje da je ta mašina prva sa kojim je radio.
- To je manus fakture, da tako kažem, ručna radinost. Tu su svi zanati sazdani u metalni, od kovačkog, limarskog, bravarskog, tokarskog, livačkog, ja sam jedno vreme pravio ove odlivke, sam sebi odlivao i pravio ove modele - priča ovaj kazandžija.
Priznaje da je pravljenje kazana težak posao koji zahteva preciznost, spretnost, a najvažniji alat su ipak, vešte ruke. O njegovoj spretnosti, čulo se nadaleko, a kako nam priča, tehnolozi iz velikih firmi koji se bave proizvodnjom kazana dolazili su kod njega da uče zanat.
Obučio je i mlađe, jer želja mu je, kaže, da ovaj zanat živi i u decenijama koje dolaze.
- Znanje sam preneo i na unuka od brata, pa sam siguran da će u Kalenderovcima i u narednim decenijama dolaziti kupci kazana iz svih krajeva nekadašnje države.
Ključan kvalitetan materijal
Kako bi izradio dobar i kvalitetan kazan, koji bi potrajao decenijama, majstor kaže da je neophodan kvalitetan materijal. Glavne sirovine za rad su bakar, kalaj, olovo, te peći sa visokim temperaturama u kojima su se ovi elementi topili i izlivali u pripremljene kalupe.
- Evo danas mi tek dolaze na remont oni prvi kazani koje sam radio, što govori da se kvalitetno radilo. Dovezu ih da se malo sredi i ne primeti se rad od pet decenija. Ima ih koji dođu pa tu bude ozbiljniji remont, da se uradi ova mešalica, i da služi i narednih 50, kao ova nova, tako je ja doteram da bude u funkciji - priča nam.
Izrađuje velike kazane zapremine od 350 litara, ali i male od sedam litara. "Veselu mašinu kupuju stariji da vrate duh prošlih vremena, ali i mladi, da na tradicionalan način, baš kako su to nekada preci radili, peku rakiju. Ne znam odakle me ne zovu sada za ove male kazane, imam u pripremi četiri-pet."
Iako je majstor za izradu kazana, nije stručnjak da ispeče dobru rakiju. Kako nam kaže, tu tehnologiju ne poznaje, ali svoj kazan ne testira jer čim ga proda na adresu mu stiže poklon rakija od kupca.
Supruga glavna podrška
Kroz život, ovaj kazandžija imao je podršku supruge Ljubice, koja mu je bila ponekad i desna ruka u radionici.
- Kad treba nešto pridržati, ali rekla sam mu 'ne zovi više, ja više nisam za to'. Ali od kako sam ga upoznala, glavna zanimacija su mu kazani - kaže Ljubica.
BiznisKurir/Agroklub