DO KREDITA JE SVE TEŽE DOĆI, A DA LI ĆE USKORO BITI GOTOVO NEMOGUĆE? Banke povećavaju kamatne stope za neosigurane kredite, a za pojedine je i nedostupno!

"Kažem ljudima, čitajte šta piše, čak i ono najsitnijim slovima. Bilo bi vrlo dobro da razmislite zašto vam treba kredit, za neku tekuću potrošnju sigurno ne, ako je nešto kapitalno da i naravno uslove"

Shutterstock

Sve više ljudi suočava se sa problemima pri podizanju kredita, posebno kada je u pitanju osiguranje otplate zbog zdravstvenog stanja. Nedavni primer iz Hrvatske, gde je jednoj ženi odbijeno osiguranje kredita zbog dijabetesa, podigao je mnogo prašine. Više o tome ya Kurir televiziju otkrio je Vasilije Kićanović.

Podizanje stambenog kredita često predstavlja jedan od najvažnijih finansijskih koraka za pojedinca ili porodicu. Međutim, šta se dešava kada banka pooštri uslove zbog zdravstvenog stanja klijenta? Građani prilikom kupovine stana sve češće biraju opciju kredita, ali neće svi uspeti da ga dobiju:

- Kažem ljudima, čitajte šta piše, čak i ono najsitnijim slovima. Bilo bi vrlo dobro da razmislite zašto vam treba kredit, za neku tekuću potrošnju sigurno ne, ako je nešto kapitalno da i naravno uslove - rekao je jedan od građana.

Prema istraživanju, banke sve češće povećavaju kamatne stope za neosigurane kredite, a za pojedine zdravstvene dijagnoze osiguranje je gotovo nedostupno ili znatno skuplje:

Tu su dva načina, banke će uvek težiti da na najpovoljniji način obavljaju svoje transakcije, pa bi jedan od načina bio da uskače država kada je to neophodno da država pommogne u nevolji sa kreditom kako će to prebroditi, to je jedna mogućnost. Druga bi bila da se promene neka pravila pa da banke promene uslove, pa da budu jeftinije u svim onim uslugama koje pružaju i privredi i stanovištvu - rekao je Milan Kovačević, ekonomista.

Stručnjaci savetuju građanima da se informišu i potraže pomoć kako bi zaštitili svoja prava i pronašli najbolje moguće uslove, bez obzira na zdravstvene prepreke.

Kurir Televizija 

- Pre svega građani treba da obrate pažnju da li je to u skladu sa zakonom o bankama, zakonom o zaštiti usluga, zakonom o osiguranju, u tom smislu pre svega treba razlikovati dve situacije, ono što se dešava pred osiguravajućim kućama i ono što se dešava pred bankama. Osiguravajuže kuće mogu predvideti neku vrstu nadoknade koja je viša iz opravdanih razloga, ali je pitanje da li to bake mogu da urade jer bi dovelo do eventualnih diskriminacija - rekao je Nemanja milošević, advokat.

I dok banke tvrde da pooštravaju uslove kako bi smanjile rizike, klijentima s narušenim zdravljem dodatni troškovi često predstavljaju neizdrživ teret. Novim izmenama zakona, nominalna kamatna stopa kod odobravanja novih stambenih kredita ne bi mogla da bude veća od 5,44 odsto, dok je za postojeće stambene kredite sa promenljivom kamatnom stopom ona ograničena na pet odsto sve do 31. decembra 2026. godine.

This browser does not support the video element.

03:20
Banke povećavaju kamatne stope za neosigurane kredite, a za pojedine je i nedostupno! Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

02:55
Uzelac o poskupljenju kreditnih rata u Srbiji Izvor: Kurir televizija