ČUVENA NEMAČKA KOMPANIJA NIJE IZDRŽALA: Kriza ih totalno uništila, morali hitno da zatvore proizvodnju nakon 400 godina rada - Svi radnici ostali bez posla

Shutterstock

Nemačka kompanija Hörl i Hartmann Ziegelwerke, koja je već četiri veka prisutna na tržištu građevinskih materijala, zatvara svoju ciglanu u Bönnigheimu kod Štutgarta.

Kompanija sa sedištem u Dahauu, koja je poslovnicu u Beningemu preuzela 2021. godine, donela je ovu odluku zbog dugotrajne krize u građevinskom sektoru koja traje od 2023. godine i značajno je smanjila potražnju za građevinskim materijalima.

Prema rečima izvršnog partnera Matijasa Herla, prodaja kompanije u poslednje dve godine prepolovila se, što je ozbiljno uticalo na poslovanje najmanje fabrike u Benigheimu. Iako je kompanija uložila milion evra u modernizaciju ove lokacije, zbog negativnog trenda u građevinskoj industriji kapacitet proizvodnje je smanjen na svih šest lokacija kompanije za čak 50 odsto.

Tokom 2023. godine, ciglana u Benigeimu radila je samo kratko, dok je ove godine proizvodnja trajala svega dva meseca, što je dovelo do ukupnog gubitka od sedam cifara u 2023. i gubitka od približno milion evra ove godine.

Zbog neizvesnosti u građevinskom sektoru, Herl je potvrdio da će peći ciglane u Bennigheimu ostati ugašene od 2025. godine. Svih osam zaposlenih na ovoj lokaciji dobilo je otkaz krajem novembra, ali im je ponuđeno zaposlenje u Gersthofenu, jedinoj fabrici unutar kompanije koja još može da ponudi radna mesta.

– Osmorici radnika u Bönnigheimu ponuđeno je zaposlenje u Gersthofenu kao alternativa, „jedinoj lokaciji u kompaniji gde možemo ponuditi posao - kaže Herl.

Bio je svestan da je to daleko, pa je radnicima ponuđena otpremnina, „tako da je to bilo društveno prihvatljivo“.

- Mislim da radnici imaju dovoljno vremena da potraže drugi posao - naveo je on.

Uprkos zatvaranju proizvodnje, ciglana u Benigheimu trenutno služi kao skladišni prostor, koji će kompaniji omogućiti prodaju postojećih zaliha kroz naredne dve godine. Herl je u kontaktu s gradonačelnikom Benigheima kako bi se dugoročno pronašla nova namena za ovu lokaciju.

BiznisKurir/Fenix-magazin