VESNA I SAŠA IMAJU FARMU NA SAMO 300 KVADRATA: Uzgajaju biljke koje bi mnogi bacili u kantu, ali i otkrivaju kako se ustvari koriste

Printscreen/Instagram/mamine_kiflice

Zdravlje kroz usta ulazi, kaže stara srpska poslovica, a za Sašu i Vesnu Mjazga iz Subotice to je mnogo više od reči - to je način života.

Ovaj mladi bračni par odlučio je da spoji ljubav prema prirodi sa preduzetničkim duhom, kreirajući poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi uzgajanjem klica i mikrobilja. Njihova mala farma, smeštena na svega 16 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i 300 metara spoljne površine, danas je poznata pod nazivom "Mamine klice", i postaje sinonim za zdravu ishranu u njihovom kraju.

Printscreen/Facebook 

- Ljudi često zanemare ono najzdravije na tanjiru. U restoranima, dekoracija od rukole ili spelte završi na ivici tanjira, a zapravo su upravo te biljke prave nutritivne bombe - kaže Vesna, poljoprivrednica i suosnivač gazdinstva.

Mikrobilje i klice nisu samo estetski dodatak obroku - one su čuvari zdravlja. Naučne studije pokazuju da ove male biljke sadrže i do 40% više vitamina nego njihove zrele varijante. Saša i Vesna su to prepoznali i odlučili da svoju budućnost grade upravo na ovoj vrsti poljoprivrede.

- Klice brokolija, na primer, poznate su po tome što mogu da pomognu u sprečavanju rasta kancerogenih ćelija, suncokret je odličan za rad štitne žlezde, dok kinoa deluje protivupalno, a spelta pomaže u regulisanju šećera u krvi - navodi Vesna.

Printscreen/Instagram/mamine_kiflice 

Njihovo znanje o biljkama ne dolazi samo iz ljubavi prema zdravom životu, već i iz istraživanja i posvećenosti. Svaki put kada neko iz Subotice i okoline naruči "Mamine klice", ne dobija samo proizvod, već i deo filozofije života koja teži ka prirodnom i čistom. Ono što najviše privlači njihove mušterije jeste jednostavnost upotrebe ovih proizvoda. Vesna sa osmehom objašnjava kako je za pripremu nutritivno bogate salate potrebno svega 80 grama mikrobilja, a klice se mogu dodavati gotovo svemu - od jogurta, preko sireva, do orašastih plodova.

- Najvažnije je da se ne stavljaju u vrelu hranu, jer tako gube svoja hranljiva svojstva - savetuje ona.

Iako je fokus njihovog rada na mikrobilju i klicama, planovi Saše i Vesne ne staju tu.

- U budućnosti bih voleo da se bavim i ovčarstvom - kaže Saša, dok dodaje da žele da prošire i voćarstvo, kao i pčelarstvo, koje već sada zauzima značajno mesto na njihovom gazdinstvu.

Printscreen/Instagram/mamine_kiflice 

Njihov put nije bio lak, ali uz podršku zajednice i sve veće interesovanje za zdravu ishranu, veruju da je budućnost svetla.

- Ljudi polako počinju da prepoznaju značaj zdrave hrane. Više nije reč samo o estetici, već o unosu vitamina i minerala koji su potrebni našem telu - dodaje Vesna.

Ovaj mladi par iz Subotice je primer kako se iz malih inicijativa mogu razviti veliki snovi. "Mamine klice" nisu samo poslovni poduhvat, već i misija koja vraća prirodu na naš tanjir – jednostavno, zdravo i u skladu sa našim potrebama.

biznis.kurir.rs/Dnevnik