DOMAĆA PAMET, OBRAZOVANJE I PODRŠKA DRŽAVE: Predsednik Vučić saopštio - Srbija jedna od 50 najvećih svetskih izvoznika visokotehnoloških proizvoda

Instagram Prinscreen/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija jedna od 50 najvećih svetskih izvoznika visokotehnoloških proizvoda, za šta su zaslužni domaća pamet, obrazovanje i podrška države.

- Zajedničkim radom našeg obrazovnog sistema, vlade, kao i industrije, razvijamo i srpski start-up ekosistem koji je dostigao vrednost od jedne milijarde dolara i koji danas obuhvata preko 750 kompanija, od kojih je 40 odsto stvoreno samo u poslednje dve- tri godine - rekao je Vučić na okruglom stolu "Srbija i Esvatini- Inovacija kao pokretač rasta", organizovanom u okviru posete kralja Esvatinija Msvate Trećeg.

Istakao je da mu je drago što je kralj Esvatinija prepoznao značaj naučno-tehnološkog napretka kao kamen temeljac strategije razvoja njegove zemlje, kao što je i Srbija uradila.

- Za kratko vreme smo osnovali četiri naučno-tehnološke i jedan industrijsko-tehnološki park, 23 regionalna inovaciona start-up centra, 15 makers labova i 14 inovacionih inkubatora - rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija prva zemlja u regionu Istočne i Južne Evrope koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju kojem će predsedavati iduće godine.

- Prvi smo u regionu usvojili razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. osnovali istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju kao i nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju - rekao je predsednik Srbije.

Srbija prihvatanjem novih tehnologija i razvijanjem sistema obrazovanja koji je stavljen u funkciju potreba nacionalne ekonomije gradi bolju budućnost za sve njene građane.

Kralj Esvatinija Msvati Treći rekao je da je današnji forum važan jer ima za cilj proširenje investicionih mogućnost između dve zemlje.

Naveo je partnerstavo dve zemlje može dovesti do povećanog njihovog ekonomskog rasta i razvoja.

- Zaista cenimo odnose koje su uspostavljene između Republike Srbije i Kraljevine Eswatini koji se zasnivaju na uzajamnom poverenju i dobroj volji. Naša poseta je ovde samo potvrda naše namere da jačamo saradnju. Širina trgovine je zaista ključni stub u odnosima između Esvatini i Srbije, a nudi jedinstvene mogućnosti za oba naroda da pokrenu i iskoriste veći ekonomski potencijal - rekao je kralj Esvatinija.

Pozvao je srpske investitore da kroz direktna ulaganja u Esvatini i zajedničkom saradnjom šire poslovanje i jačaju saradnju dve zemlje.

- Esvatini se pozicionirao da bude konkurentno proizvodno tržište u južnom delu Afrike. Mi imamo velika interesovanja za određene prioritete u okviru kontinentalnih tržišta na afričkom kontinentu i Srbija to može da iskoristi sa Esvatini kao bazom - rekao je Msvati Treći. To, kako je dodao, obuhvata automobilsku industriju, farmaceutsku industriju, vrednosne lance, prehranbeni sektor i druge industrijske sektore.

Uoči okruglog stola predstavljeni su potencijali privrede dve zemlje i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono - komunikacionih tehnologija, a na skupu je predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.