ZATVORENICI PRAVE MED KOJI GDE GOD SE POJAVI ODNOSI NAGRADE! Počeli sa nekoliko košnica, a sada ih imaju preko 100

U sklopu osposobljavanja za život na slobodi oko 30 osuđenika prošlo obuku za pčelare za proteklih 10 godina

Rojters

Jedan zatvor u Hrvatskoj pre 10 godina započeo je kontinuirani radno-edukativni program koji onima koji tamo služe kaznu višestruko pomaže. U pitanju je program osposobljavanja zatvorenika za zanimanje pčelara, a do sada je više od 30 njih završilo ovaj program.

Zatvor je osvojio je zlatnu diplomu za bagremov med i srebrnu diplomu za kestenov med na 16. organoleptičkom ocenjivanju meda, gdje je učestvovalo 236 pčelara iz Hrvatske, Srbije, BiH i Severne Makedonije, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Shutterstock 

Kako navode, ovaj je uspeh je rezultat dugogodišnjeg rada, jer zatvor već 15 godina razvija pčelarstvo. Sve je počelo sa samo nekoliko košnica dok ih danas ima preko 100.

Pčelarstvo igra ključnu ulogu u resocijalizaciji zatvorenika koji učestvuju u ovom programu zatvora, pripremajući ih za povratak u društvo i pružajući im mogućnost budućeg zapošljenja.

Profimedia 

Med se primarno proizvodi za prehranu zatvorenika, dok se manji deo stavlja na tržište. Godišnje se proizvede između 1,5 i 3 tone meda, a u idealnim vremenskim uslovima moglo bi se ostvariti i više od 4 tone.

Med iz zatvora u Lepoglavi do sada je na više međunarodnih ocenjivanja osvojio srebrne i zlatne diplome, a nedavne diplome iz Vukovara predstavljaju nastavak odličnih rezultata u procesima u kojima učestvuju zatvorenici.

Osim što jača njihove veštine, ovaj program im omogućava da po izlasku na slobodu započnu vlastite karijere u pčelarstvu i proizvodnji meda, piše 24sata.

Kurir.rs/Telegraf.rs/Prenela S. Č.