ĆEVABDŽINICA BIVŠEM RADNIKU MORA DA PLATI 133.000 EVRA: Pre 15 godina dao otkaz pa ih tužio a ovo je razlog!

Tri i po godine radio kao pomoćni radnik.

Shutterstock

Najviši švajcarski sud presudio je u korist bivšeg zaposlenog ćevabdžinice pa sad 15 godina nakon što je dao otkaz, vlasnik lokala mora da mu isplati odštetu u iznosu od 133.000 evra za prekovremeni rad i neiskorišćeni godišnji odmor.

Za prekovremeni rad i neiskorišćeni godišnji odmor čovek iz kantona Vaud 15 godina nakon otkaza dobija 125.000 franaka (što je oko 133.000 evra). Savezni sud presudio je u korist bivšeg zaposlenog ćevabdžinice, pišu švajcarski mediji. Osim odštete, poslodavac mora platiti i sudske troškove od 5.000 franaka (oko 5.300 evra).

Tri i po godine radio kao pomoćni radnik u ćevabdžinici

Prema izveštaju sa suda, muškarac je radio na pola radnog vremena kao pomoćni radnik u kuhinji tri i po godine pre nego što je dao otkaz 2009. Nekoliko godina kasnije pokrenuo je sudski postupak kako bi dobio naknadu za neplaćeni rad. Prema pisanju švajcarskih medija, Savezni sud je potvrdio odluku nižeg suda, koji je iskaze svedoka u korist muškarca smatrao verodostojnima.

Bez isplate od poslodavca – što sad?

U sličnim slučajevima u Nemačkoj, međutim, često nije bilo dodatnog plaćanja. Ako poslodavac ne isplati platu, zaposleni i honorarci moraju brzo da reaguju. Zaposleni treba pisanim putem da upozore poslodavca i odrede mu rok. Ako ne dobijete novac, može se podneti platni nalog ili zahtev za platu Radnom sudu. Ako su isplate neizmirene najmanje dva meseca, rad se može odbiti sve dok je to saopšteno u pisanom obliku.

Frilenseri takođe treba pismeno da upozore klijenta. Ako to nema učinka, jedina opcija je ići na građanski sud za platni nalog ili tužbu za platu. Moraju se poštovati razdoblja isključenja i trogodišnji rok zastare. Sličan je postupak i kod ugovora o radu na određeno vreme, pri čemu morate upozoriti ugovornog partnera i po potrebi preduzeti pravne radnje.

Kurir.rs/Fenix magazin