NOVA NAVLAKUŠA ZA NAIVNE: Ljudi bi da kupe telefon za 250 dinara, a na kraju ga debelo plate! Evo kako vas mame i na koji način možete da se zaštitite

Shutterstock

Prevaranti ciljaju korisnike sa lažnim nagradnim igrama, nudeći im šansu da osvoje novi iPhone 15. Učesnici se pozivaju da plate malu naknadu za „obradu“ ili „registraciju“, posle čega ne dobijaju nagradu.

Ove prevare često koriste sumnjive linkove iz pretraga ili reklama. Stranice zahtevaju podatke o plaćanju, što dovodi do potencijalnog finansijskog gubitka. Građani, posebno u mestima poput Rume, treba da budu oprezni i izbegavaju ove ponude. Nikada ne unosite podatke na nepouzdanim stranicama!

Prevaranti su razvili novu taktiku kojom ciljaju korisnike koji žele najnoviji iPhone 15. Ova vrsta prevare funkcioniše tako što se korisnicima nudi prilika da „osvoje“ iPhone 15 putem lažnih nagradnih igara. Kako bi učestvovali, od korisnika se traži uplata nominalne naknade, često predstavljene kao „registracija“ ili „obrada“ prijave, u malim iznosima, poput 243 dinara.

Kako prevara funkcioniše?

Korisnici najčešće nailaze na ove prevare putem sumnjivih linkova koji dolaze kroz oglase ili pretrage. Prevaranti koriste lažne ankete i oglase, navodeći korisnike da veruju kako učestvuju u pravoj nagradnoj igri. Jedan od primera koji se pojavio odnosi se na anketu, gde prevaranti navodno nude iPhone 15 za smešno malu cenu – samo 243 dinara.

Dijana Šćekić  sms prevara

Lažni linkovi vode do sumnjivih stranica, gde prevaranti traže podatke o plaćanju, lične podatke, kao i podatke o isporuci proizvoda. Nakon što korisnici izvrše uplatu, obećani telefon nikada ne stigne, a prevaranti nestaju sa njihovim novcem.

Na šta treba obratiti pažnju?

1. Nepoverljivi izvori: Ove prevare najčešće dolaze iz sumnjivih oglasa, linkova u pretragama ili direktno putem e-maila. Budite oprezni sa ovakvim linkovima, naročito kada dolaze iz nepoznatih izvora.
2. Previše dobro da bi bilo istinito: Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, verovatno jeste. Ponude koje uključuju skupe proizvode, poput iPhone 15, za male iznose obično su prevare.
3. Zahtev za plaćanjem unapred: Većina ovih prevara traži da se plati neka mala naknada unapred, kao što su „troškovi obrade“ ili „troškovi isporuke“. Ovo je jasan znak da se radi o prevari.

Dijana Šćekić 


Kako se zaštititi?

1. Ignorišite sumnjive ponude: Ako vidite ponudu za skupe proizvode po nerealno niskim cenama ili ako vas pozivaju da učestvujete u nagradnim igrama koje zahtevaju uplatu unapred – nemojte reagovati.
2. Proverite izvor: Pre nego što unesete svoje podatke na bilo koju stranicu, proverite da li je izvor verodostojan. Uvek proverite web adresu i izbegavajte klikove na nepoznate linkove.
3. Ne unosite svoje podatke: Nikada ne delite svoje podatke o plaćanju na neproverenim ili sumnjivim stranicama. Prevaranti mogu koristiti vaše podatke za krađu identiteta ili druge finansijske zloupotrebe.
4. Prevara sa iPhone 15 nagradnim igrama je samo jedan od mnogih načina na koji prevaranti pokušavaju da iskoriste korisnike putem interneta. Ukoliko naiđete na ovakve ponude, budite oprezni, izbegavajte unos podataka na nepoznatim stranicama i informišite se o najnovijim prevarama kako biste zaštitili sebe i svoje finansije.

Biznis.kurir.rs