KO HOĆE DA DIGNE STAMBENI KREDIT NEK DOBRO RAZMISLI: U Nemačkoj važe druga pravila, od plate od 2.800 € ostalo bi vam celih 130 € - Evo detaljne računice

Shutterstock

Autorka videa na svom profilu na TikTok-u već neko vreme deli finansijske savete za iseljenike s Balkana. Među njenim radovima tako se mogu naći saveti za Hrvate, ali i osobe iz zemalja koje nisu članice EU, kojima je proces dobijanja stambenog kredita nešto komplikovaniji.

Podstanarstvo ili nasledstvo glavne su opcije za većinu, naročito u slučaju samaca koji ceo trošak nekretnine moraju snositi sami, ali koliko je zapravo teško dobiti stambeni kredit za stan u Nemačkoj objasnila je na TikTok-u bankarka Deutsche Banka iz Hrvatske.

Kupovina nekretnine za mnoge Hrvate je nedostižan cilj, čak i one koji su trbuhom za kruhom imigrirali u zapadne zemlje.

U svom edukativnom snimku koristila je primer Ivana, mladića iz Hrvatske rođenog 1995. koji radi u nemačkom Ulmu. Tamo je u stalnom radnom odnosu i prima platu od 2.300 evra, uz koju ima i drugi posao koji mu donosi mesečne prihode od 500 evra. Trenutno otplaćuje ratu kredita za automobil po iznosu od 275 evra mesečno, pa mu je preostalo 14.000. Ivan želi da podigne kredit od 165.000 evra kako bi rešio svoje stambeno pitanje.

Shutterstock 

Bankarka objašnjava kako teče proces provere kreditne sposobnosti u Nemačkoj. Za početak, na željeni kredit se dodaje iznos koji je potrebno uplatiti posredniku, zatim PDV i troškovi beležnika, što znači da Ivanu ukupno treba kredit od 182.442 evra.

S obzirom na to da nema vlastiti kapital, Ivanu će biti potrebno malo sreće da bi pronašao banku koja bi ga kreditirala, ali jedna takva ipak postoji, pokazala je bankarka. Ta bi banka tražila da plaća mesečnu kamatu od 4,01 odsto što je, objašnjava bankarka, vrlo dobro za kredit bez učešća.

Bankarka ima uvid i u plan otplaćivanja kredita. Ivanova zbrojena primanja iznose 2.800 evra, a od njih se zatim odbijaju rata za oba kredita koja bi otplaćivao (stan i auto) u iznosu od 875 evra, zatim troškovi života koji su procenjeni na 1.540 evra, a na kraju meseca Ivanu bi tako preostalo 128 evra, što banka smatra dovoljnim iznosom i na temelju čega bi mu pristali finansirati kredit.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik