KAKO ŽENE U SRBIJI MOGU DA UPLOVE U PREDUZETNIČKE VODE? Imaju više problema od muškaraca a ovo su saveti nuspešnih kako da počnete

Žena preduzetnika u Srbiji ima 31 odsto, dok muškaraca ima 68 odsto.

Screenshot RTS

Biti preduzetnik u Srbiji nije ni malo lako. Žene, koje su se upustile u ove vode, kažu da je njima još teže nego muškarcima. Direktorka sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić rekla je da postoji sistemska podrška ženskom preduzetništvu. Uspešne preduzetnice savetuju početnice da se informišu i traže podršku od PKS-a.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, žene su vlasnice tek nešto više od četvrtine svih nepokretnosti u Srbiji. Žene se više oslanjaju na javni prevoz, zbog čega može da trpi i njihov posao. Samo 32 odsto putničkih vozila je u vlasništvu žena, a tek nešto više od trećine poseduje vozačku dozvolu.

Screenshot RTS 

Žena preduzetnika u Srbiji ima 31 odsto, dok muškaraca ima 68 odsto. Odnosno trećina žena. Najviše ih ima u oblasti trgovine i popravki motornih vozila, više od 24 odsto. Zatim slede IT, finasije, naučne delatnosti. U prerađivačkoj industriji, uslugama i socijalnim uslugama i administarciji između 10 i 15 odsto. Najmanji procenat žena preduzetnica je u poljoprivredi i šumarstvu.

Da li ima sistemske podrške ženama preduzetnicama

Preduzetnica Sanja Stanimirović ističe da u njenoj oblasti građevini ima svega dva posto preduzetnica, dok se Nataša Silađi bavi vinogradarstvom, gde takođe ima veoma malo žena preduzetnica poput nje.

Direktorka sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić kaže da postoji sistemska podrška ženskom preduzetništvu i da ta podrška nikad nije bila snažnija. Navodi da je trećina radnji u vlasništvu žena i napominje da smo ranije imali preduzetnice nužde, dok sada imamo preduzetnice šanse.

Sanja Stanimirović je ukazala da pristup fondovima postoji, ali da nema dovoljne podrške za razvijene firme, da je podrška uglavnom usmerena ka startapovima. Stanimirovićeva je rekla da je početak težak, kao i da ne vidi razliku između muškog i ženskog preduzetništva. Nataša Silađi kaže da se susretala sa predrasudama, ali da ni ona ne deli posao na muški i ženski.

Screenshot RTS 

"Muškarci i žene ne treba da budu konkurencija, već da sarađuju kao glava i vrat", kaže Silađi.

Učite na tuđim greškama

Direktorka sektora za preduzetništvo PKS rekla je da rade na informisanju preduzetnica u ruralnim sredinama, pokrenuli su projakat gde idu po lokalnim sredinama i predstavljaju programe podrške, usluge koje sprovodi Privredna komora Srbija, kako bi građani bili informisani, a i mogli dodatno da se edukuju.

Na pitanje šta bi savetovala ženama koje kreću u preduzetništvo, Sanja Stanimirović kaže da je njen savet da pitaju uspešne žeke kako su radile i gde su pogrešili, jer se najviše uči iz grešaka, ali i da se obrate PKS za pomoć.

Kurir.rs/RTS