ORGANSKI AJVAR IZ LEBANA OSVAJA TRŽIŠTE EVROPE: Vredne ruke naberu tone paprike svake jeseni, a zdravi recepti obavezno nađu kupce

Printscreen RTS

Socijalno preduzeće „Radanska ruža" iz Lebana koje zapošljava desetak žena iz marginalizovanih grupa za manje od deset godina postalo je najveći proizvođač organske paprike i najveći izvoznik organskog ajvara u našoj zemlji. Sa šest hektara organskih njiva godišnje prerade oko 40 tona zdravog, neprskanog voća i povrća. Najviše, čak 30 tona organske paprike.

Dok je sunca biće i roda. Pune ruke paprika i posla. Ako nisu kraj šporeta, na njivi su. Ubiraju se plodovi napornog rada koji je krenuo početkom maja. Tada su zasađene ove organske njive udaljene i skrivene od ljudi.

- Ja već 4 godine radim u Ruži, nekog posebnog plana nema radimo svi sve od rada u njivi do rada u proizvodnji, ništa nam nije teško samo da ima nešto da se radi - kaže Biljana Đokić, radnica „Radanske ruže".

Printscreen/RTS 

Težak je bio put do najvećeg proizvođača organske paprike u zemlji. Od 2015. i potpore Evropske Unije do vlasnika dva hektara plodne zemlje. Sušno, vrelo leto posebno je iskušenje. Ulaganje i predanost svakodnevno pune džakove mirisnom, zdravom paprikom, ali i paradajzom, kupusom, ljutom paprikom, pasuljem.

- Srećom imamo arteški bunar koji smo neprekidno koristili da nije bilo toga rod bi bio sigurno umanjen za 50 i više procenata jer nije bilo kiše, a takođe bilo je mnogo rada jer organska proizvodnja ne dozvoljava bilo kakvo korišćenje sredstava tako da sve mora da se kopa, da se plevi da se očisti od insekata - kaže Predrag Stošić, direktor Socijalnog preduzeća „Radanska ruža".

Printscreen/RTS 

Podrška sigurnoj, zdravoj proizvodnji su i kooperanti. Šest ih je koji oslanjajući se na tradicionalne, prirodne recepte zaštite bilja gaje povrće i voće za "Radansku ružu". Siguran plasman i obostrano zadovoljstvo.

- Pesticidi sve ove zaštite otrovne nisam voleo nikad da ih upotrebljavam i to me je najviše privuklo da počnem da sarađujem sa radanskom ružom i mogu da vam kažem da imamo jako dobru saradnju - navodi Dragi Milenković, proizvođač organskog povrća iz Bošnjaca kod Lebana.

Organska paprika gaji se na 2,5 hektara. Ispečena, iscepkana i spremljena po bakinom receptu pakuje se u teglice. Preko firme iz Austrije 8 tona organskog ajvara odlazi na ovo i tržište Nemačke i Švajcarske.

Printscreen/RTS 

- Kvalitet onoga što rade je izuzetno dobar posebno što je to jedini manufakturni organski ajvar po mom znanju na svetu, tako da mi smo srećni što imamo ovo partnerstvo - navodi Hans Humer, vlasnik firme iz Beča.

I to nije sve - puni teglice "Radanska ruža" i organskom malinom, šljivom, paradajzom. Uskoro će preko granice kiseli kupus i pasulj prebranac.

Zdravo, ukusno, kvalitetno, spremljeno kao za svoju porodicu, to je recept jednog od najuspešnijih socijalnih preduzeća u zemlji.

biznis.kurir.rs/RTS