Foto: MRE

MINISTARKA ODGOVORILA OPOZICIJI

NIJE CILJ SAMO RENTA, VEĆ I STVARANJE LANCA VREDNOSTI Đedović Handanović: Glasine o otvaranju desetina rudnika u Srbiji su netačne

InfoBiz

Predlog opozicije o zabrani eksploatacije litijuma pokazuje njihovu nekompetentnost i neinformisanost zbog neistinitih argumenata, koje smo više puta demantovali rekla je ministarka rudarstva Dubravka Đedović Handanović i navela nekoliko ključnih činjenica:

• Sumporna kiselina neće se koristiti na 250 stepeni, što bi dovelo do isparavanja i uticaja na životnu sredinu. Dokazano je da će se koristiti na 90 stepeni, bez isparavanja.

• Tvrdnje da Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Austrija imaju litijum, ali ne žele da ga eksploatišu, su neistinite. Kancelar Šolc je podržao projekte u Nemačkoj, Francuska je proglasila projekat rudnika od nacionalnog značaja, a britanski ambasador je istakao važnost litijuma za svoju zemlju.

• Glasine o otvaranju desetina rudnika litijuma u Srbiji su netačne. Overene rezerve litijuma postoje samo na jednoj lokaciji – u dolini Jadra.

• Rudna renta nije 3 odsto, već 5 odsto, što je u skladu s drugim zemljama. Cilj nije samo renta, već stvaranje lanca vrednosti – od sirovina do gotovih proizvoda poput baterija i električnih automobila, što može zaposliti 20.000 ljudi i povećati BDP za više od 16 odsto.

Danas se protiv rudarenja bore oni koji su ga podržavali dok su bili na vlasti. Projekat “Jadar” koriste za političku borbu iznoseći neistine, iako su sami izdavali dozvole za istraživanja. Nastavićemo da razgovaramo sa građanima i borimo se za istinu, kao što je predsednik Vučić radio u Podrinju, kako bismo sprečili obmane i radili u interesu Srbije.

Biznis.kurir.rs