Foto: Shutterstock

GRCI PRONAŠLI REŠENJE: Novi program zlatne vize koji će omogućiti dugoročni boravak preduzetnicima koji žele da podrže startap

InfoBiz

Grčki premijer Kiriakos Micotakis najavio je novi program "zlatne vize" koji omogućava dugoročni boravak preduzetnicima koji ulože minimalno 250.000 eura u startape u Grčkoj.

Ovo je saopšteno tokom otvaranja 88. Međunarodnog solunskog sajma na kojem je Micotakis izneo nekoliko inicijativa za jačanje ekonomije i podršku Grcima sa niskim primanjima, uključujući povećanje penzija i plata državnih službenika, kao i smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje.

Hvatajući se u koštac sa smanjenjem nataliteta, Micotakis se obavezao da će povećati finansijsku podršku roditeljima.

Po pitanju stanovanja, posebno u turističkim područjima, premijer je najavio poreske olakšice za vlasnike kuća koji iznajmljuju prazne nekretnine.

Ukazao je na povećanje poreza za one koji prelaze sa dugoročnog na kratkoročni zakup i uveo ograničenja za nove nekretnine za kratkoročni zakup u određenim atinskim naseljima.

Mitsotakis je takođe stakao planove za povećanje lučkih naknada za brodove za krstarenje tokom leta, uz još veće naknade za popularne destinacije kao što su Santorini i Mikonos. Prihod će se koristiti za poboljšanje infrastrukture u turističkim područjima, piše Blic.

Sindikati su u međuvremenu pozvali na proteste u Solunu, kritikujući vladino postupanje po pitanju rasta troškova života i neadekvatnih plata.

Biznis Kurir.rs/BizPortal