Foto: Uroš Arsić/Mondo

ŠTA SE DEŠAVA SA NEISPLAĆENIM PENZIJAMA POSLE SMRTI KORISNIKA? Evo šta moraju da urade naslednici kako ne bi ostali bez novca

Penzioner

Veliki problem posle smrti roditelja ili supružnika je kako podići novac sa računa preminulog penzionera. Ovakav problem imao je i Petar R. iz Sente. Tim povodom se obratio PIO Fondu sa pitanjem koji je zakonski rok za neisplaćeni iznos penzije po smrti penzionera, s obzirom da njihov ostavinski postupak dugo traje i ne zna kada će se završiti.

Ne postoji rok za isplatu neisplaćenog iznosa penzije po smrti korisnika, poručili su mu iz PIO Fonda.

- Po okončanju ostavinske rasprave, potrebno je dostaviti ostavinsko rešenje službi isplate penzija u filijali Fonda koja je vršila isplatu penzije, kopiju lične karte lica kome će se izvršiti isplata dospelih neisplaćenih penzija i podatke o računu za uplatu. Da bi se isplata realizovala neophodno je da u rešenju o nasleđivanju bude precizno naveden naslednik (ukoliko se rešenjem utvrdi da ima više naslednika) i tačan iznos neisplaćenih penzija. Potvrdu o iznosu neisplaćenih penzija stranka može dobiti u filijali uz svoju ličnu kartu na uvid, izvod iz matične knjige umrlih i ček od penzije umrlog korisnika. Ukoliko se zahtev sa navedenim dokumentima dostavi poštom, potvrda će biti upućena na adresu navedenu u zahtevu.

biznis.kurir.rs