Foto: Shutterstock

AMERIČKI TEHNOLOŠKI GIGANT OTVARA DVA CENTRA U SRBIJI: Za početak biće posla za 90 domaćih inženjera, kasnije i više

InfoBiz

Američki tehnološki gigant AMD, drugi najveći proizvođač procesora na svetu, najavio je otvaranje dva razvojna centra u Srbiji, koja će zaposliti 90 inženjera. Softverski direktor u AMD-u, srpski inženjer Andrej Zdravković, otkrio je detalje o ulozi srpskih inženjera u razvoju čipova zasnovanih na veštačkoj inteligenciji i govorio o značaju ove tehnologije za budućnost industrije.

Razvojni centri će biti otvoreni u Beogradu i Nišu, sa 60 inženjera u glavnom gradu i 30 u Nišu, uz planove da se taj broj u dogledno vreme udvostruči.

- Veliki su planovi. Srbija ima vrhunske inženjere i obrazovni sistem, a naši inženjeri će igrati ključnu ulogu u razvoju fundamentalnih tehnologija za AMD - rekao je Zdravković, koji je i sam završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Prema rečima Zdravkovića, srpski inženjeri već rade na razvoju novih čipova zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, koji će se koristiti u velikim računskim centrima poput onih koje koristi Majkrosoft za "ChatGPT".

- Jedna grupa inženjera radi na čipovima za velike centre, dok druga grupa razvija nove 'Neural Processing Unit' jedinice za PC industriju - istakao je Zdravković.

Zdravković je naglasio da su čipovi "nova nafta" u tehnološkom svetu, s obzirom na njihov značaj za budući razvoj.

- Poluprovodnički sektor vodi tehnološki napredak i omogućava svim ostalim industrijama da prate taj razvoj - zaključio je.

Ovim potezom, AMD jača svoju poziciju na globalnom tržištu i otvara vrata za dalje inovacije u oblasti veštačke inteligencije i drugih naprednih tehnologija, oslanjajući se na talentovane srpske inženjere i stručnjake.

Biznis.kurir.rs/RTS