Foto: Kurir/T.Stamenković, Shutterstock

IZ STAJIĆEVOG SAČA MESO JE NAJSLAĐE: Ove Vranjance ceo jug poznaje, pola veka su u poslu nema pijace ni vašara na kojima nisu bili

Moj biznis

Porodica Stajić u grnčarstvu je pola veka. Od svog oca zanat je nasledio sin Stanimir Stajić (50) iz Vranja. Uspeo je da sačuva porodičnu tradiciju.

- Ovaj zanat smo sačuvali sticajem okolnosti neplanirano. Otac se bavio grnčarstvom, ali je prerano otišao, preminuo je jednostavno bolest je bila jača. Ja sam hteo da krenem da doradim te neke stvari koje su ostale i evo ostao sam u tom poslu, već 21 godinu - započinje priču Stanimir.

Ističe da je u grnčarstvu ako se uzme u obzir i očev rad porodica Stajić iz Vranja pola veka:

- U ovom zanatu je najvažnije da čovek ima volju, želju i da radi ono što voli i što mu donosi neki izvor prihoda i obezbeđuje egzistenciju znači da može da se živi od toga. I može da se živi od toga, ali jako je težak, zahtevan i mukotrpan posao. Raditi grnčariju znači odreći se mnogo toga u životu, odreći se mnogih uživanja i odvojiti ceo dan od jutra do mraka da budeš uspešan da možeš da uradiš dovoljno od posla, da možeš da budeš konkurentan na tržištu - objašnjava Stanimir.

Ova porodica iz Vranja prodaje grnčarske proizvode širom Srbije - na pijaci, vašarima, manifestacijama, dok je proizvodnja smeštena u kući Stajića.

foto: Kurir/T.Stamenković

U pitanju je ručna izrada, kaže naš sagovornik i objašnjava sam proces proizvodnje.

- Grnčarija se pravi od zemlje određene vrste koja se kopa u prirodi, glina ilovača se melje priprema, kvasi se odvaja na komade i stavlja na grnčarski točak i tako se oblikuje posuda - navodi Stanimir.

NAJJEFTINIJE TAVČE

Mala posuda je najjeftiniji proizvod u grnčariji porodice Stajić takozvano tavče koje se koristi u domaćinstvu kod priprema slave i košta 250 dinara. Ostalo grnčarsko posuđe je od 250 do 2.500 dinara zavisno od veličine. Testije su od 600 do 700, veće od 900 do 1.000 dinara. Sač sa poklopcem koji se koristi za pripremu mesa posebno u restoranima je od 3.000, pa do 6.000 dinara u zavisnosti od veličine.

Na pitanje šta je najteže napraviti odgovara:

- Sve je to ručni rad i sve je teško, ali da izdvojimo "kanače" takozvana "testija" za vodu, to je ipak, najteže da se uradi.

U paleti proizvoda Stajića je dosta toga: obično su to posude upotrebna grnčarija za kuću za domaćinstvo. Ima tu raznoraznih posuda koje se koriste u rerni i na plotni šporeta. Tu je i sač za pripremu mesa, koristi se posebno u restoranima za pripremu specijaliteta, a među najprodavanijim proizvodima su đuvečara i grne.

foto: Kurir/T.Stamenković

- Recimo, đuvečara koja je pogodna za korišćenje u rerni, za pečenje za maltene sva jela koja se pripremaju u rerni, a imamo i lonac grne, kako ga kod nas u Vranju zovu, koji ide gore na šporet, a u njemu se kuvaju kupus i pasulj.

Stanimir otkriva da je izrada testije, ili kanačeta najzahtevnija, dok je za izradu đuvečare potrebno pet do šest minuta. Sve zavisi od veličine, ali je mnogo teža priprema dok se dođe do izrade posude, priprema gline. U izradi testije se najpre dobija oblik saksije, pa se onda zatvara u gornjem delu i dobija usko grlo na vrhu. Onda ide ukrasno šaranje. Radim sa suprugom, a imamo i radnike koji pomažu u okviru naše grnčarske radnje "Stajić M" - objašnjava Stanimir.

Stajići imaju dve ćerke, a da li će one nastaviti porodičnu tradiciju ostaje da se vidi:

- Obično dečaci rade ovaj posao, ali nema veze ako bude interesovanja kod njih što da ne - sa osmehom objašnjava naš sagovornik.

foto: Kurir/T.Stamenković

Grnčarski proizvodi su jako interesantni i kao poklon, objašnjava naš sagovornik i danas je iznenađenje kad neko dobije poklon unikatne grnčarije, što se retko dešava.