Foto: Shutterstock

PAVEL PROMENIO IZ KORENA NAČIN ODRŽAVANJA ZEMLJE: Započeo sadnju nesvakidašnjeg voća, a zamenom ove mašine unapredio i poslovanje

Moj biznis

Priča Pavela Brezine i njegove porodice smeštena je u malom, vojvođanskom selu Padina. Oni se već dugo, generacijama, bave poljoprivredom, pretežno ratarstvom, a pre nekoliko godina započeli su novu avanturu sadnjom lešnika, koji povoljno deluje na strukturu zemljišta i biodiverziteta.

Kako nisu pristajali na kompromise kada je kvalitet u pitanju, stalno su tragali za inovativnim rešenjima, zbog čega danas važe za pionire u primeni redukovanog sistema obrade zemlje i setve.

Na domaćinstvu Pavela Brezine, oko 40 odsto parcela je pod kukuruzom, pšenica zauzima površinu od 30 odsto, a ostatak odlazi na uljanu repu, soju i suncokret.

Kako bi sačuvali kvalitet zemljišta i životne sredine, pre 16 godina su odlučili da, umesto pluga, koriste gruber za obradu zemlje. Bilo je potrebno da prođu skoro četiri godine kako bi potpuno sproveli konzervacijske principe i da izbace plug iz upotrebe. Uprkos izazovima, rezultati su pokazali da su njihova očekivanja bila opravdana. Zemlja se više ne prevrće, zadržava vlažnost, a sve se obavlja uz znatno manju potrošnju goriva i drugih resursa.

foto: Shutterstock

- Prvi značajan boljitak koji smo videli jeste očuvanje vlage. Takođe, odmah se pokazalo i da je velika ušteda u prohodima i da koristimo manje motočasova po obradi jedinice površine. Samim tim – manje se vremena provede na njivi. Kada imate ovakve rezultate, kompletan proces postaje efikasniji zbog toga što je gaženje zemljišta mnogo umanjeno i imamo energetsku uštedu u smislu prohoda za proizvodnju određene kulture. Pre samog prelaska na regenerativnu proizvodnju, treba dobro analizirati, dobro se raspitati jer mi, naravno, nismo prvi koji to radimo. Druge zemlje su mnogo ranije krenule sa ovom praksom. Važno je informisati se šta drugi rade i prema tome napraviti plan - kaže Pavel.

Porodica Brezina je sve vreme imala snažnu podršku banke, kroz dugoročne i kratkoročne kredite.

foto: Shutterstock

- Otkako smo moj otac i ja počeli da nabavljamo mehanizaciju, uvek je banka bila uz nas. NLB Komercijalna nam je tu bila podrška, za nabavku mehanizacije dugoročnim kreditima, a kratkoročnim u nabavci repromaterijala.

Danas, 16 godina kasnije, svaki komad zemlje na imanju Pavela Brezine se koristi uz detaljno planiranje. Nakon žetve pšenice i uljane repice, sade se posebne biljke, poznate kao „hvatače“, koje oplemenjuju zemljište i povećavaju rod.

Na 500 hektara zemlje ima 500 prilika, a članovi porodice Brezina se trude da uvek stvore još jednu.

BiznisKurir/Plodna zemlja