Foto: Shutterstock

KO BI REKAO DA SE OD OVE BILJKE MOŽE ZGRNUTI BRDO PARA! Raste na pesku, ne treba joj zaštita, a po hekataru donosi 4.300 evra

Moj biznis
> 10:00h

Zova, biljka koja je dugo bila zapuštena, sada sve više privlači pažnju poljoprivrednika u Srbiji, posebno na severu Vojvodine.

Razlog za to su izuzetno visoki prihodi, niži troškovi uzgoja i rastuća potražnja na tržištu. Ova biljka, koja najbolje uspeva na peskovitim zemljištima, sve je popularnija među voćarima, a najčešće se gaji sorta „hazberg” koja dolazi iz zapadne Evrope.

Na pijacama su godinama traženi proizvodi od zove, poput sokova i džemova, što dodatno motiviše proizvođače da se okrenu ovoj isplativoj kulturi, piše Klik.hr.

Zova donosi prinos od 10 do 12 tona po hektaru, a prema rečima proizvođača, zarada može da iznosi i preko 4.300 evra po hektaru.

foto: Shutterstock

Jene Šerfeze, jedan od uspešnih uzgajivača zove sa Horgoša, ističe da prihod može biti duplo veći ako se savladaju sve veštine uzgoja i priroda obezbedi povoljne uslove.

- Na istoj parceli možete dobiti najmanje prinos kao kod grožđa, a ulaganja su znatno manja. Zova skoro da ne zahteva hemijsku zaštitu, zbog čega se svrstava u organsku proizvodnju. Uz to, mnogo je lakše za berbu nego grožđe - objasnio je Šerfeze.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.