Foto: Shutterstock

OVAJ POSAO SE PRENOSI S KOLENA NA KOLENO A ONDA JE EU NAREDILA DA SE TO OBUSTAVI: Italijanske vlasti reagovale posle 18 godina

InfoBiz

Italija je u sredu, 4. septembra, odobrila plan da do juna 2027. godine ponudi 28.000 koncesija za unosne plažne barove i klubove putem tendera, kao dugoočekivani odgovor na zahtev Evropske unije da Rim otvori ovaj sektor za nove preduzetnike.

Koncesija inače predstavlja dozvolu javne vlasti koja se daje pravnim ili fizičkim licima, domaćim ili inostranim, za obavljanje određene delatnosti po unapred propisanim uslovima.

Preduzeća koja iznajmljuju suncobrane i prodaju hranu na 7.500 kilometara italijanske obale tradicionalno su mala porodična preduzeća, koja dozvole prenose s generacije na generaciju.

Mnogi Italijani smatraju letnje izlete na plažama ritualom, a plažni klubovi u Italiji ostvaruju godišnji prihod od oko 2,1 milijardu evra, prema konsultantskoj firmi Nomisma iz 2023. godine.

Preduzetnici koji žele deo ovog posla tvrde da su nepravedno isključeni. Sadašnji vlasnici koncesija smatraju da porodični operateri održavaju troškove za posetioce plaža niskim i sprečavaju da dragocene plaže padnu u ruke velikih lanaca koji možda ne bi poštovali lokalne tradicije.

foto: Shutterstock

Dugogodišnje odugovlačenje

Plažni klubovi, gde turisti ponekad plaćaju više od 30 evra dnevno za iznajmljivanje ležaljke i suncobrana, otvorili su se dva sata kasnije 9. avgusta na nekim mestima jer su menadžeri protestovali protiv novog plana.

EU je Italiji 2006. godine naredila da raspiše javne tendere za plažne dozvole, ali su uzastopne italijanske vlade svih političkih boja odugovlačile uprkos pritiscima iz Brisela. Prema zakonu usvojenom u sredu, postojeće dozvole za poslovanje na obali važiće do septembra 2027. godine, navodi se u saopštenju iz kancelarije premijerke Đorđe Meloni.

Rok bi mogao biti dodatno odložen do marta 2028. godine ako postoje "objektivni razlozi" za odlaganje tendera, prema nacrtu dekreta koji je video Rojters.

Operateri koji izgube svoje koncesije biće ovlašćeni za nadoknadu koju će platiti novi vlasnik.

Italijanske vlasti će ocenjivati ponude prema kriterijumima, uključujući da li je ponuđač ostvario svoj primarni prihod iz plažne koncesije u prethodnih pet godina, što bi moglo pomoći nekim sadašnjim operaterima da zadrže svoje dozvole.

Italijanska vlada je između 2016. i 2020. godine u proseku dobijala 102 miliona evra godišnje od operativnih dozvola, prema najnovijim podacima italijanskog Revizorskog suda.

Kurir.rs/EUpravo zato