Foto: Shutterstock

CENE NEKRETNINA SKOČILE: Problemi sa renoviranjem usporavaju tržište u Sremskoj Mitrovici

Nekretnine
> 09:56h

Cene nekretnina u Srbiji su ove godine zabeležile značajan porast, koji se kreće od pet do 20 procenata u odnosu na prošlu godinu.

Ovaj rast cena, koji se odražava na cene stanova i kuća širom zemlje, posebno je izražen u Vojvodini. U Sremskoj Mitrovici cene novogradnje se kreću oko 1.700 evra po kvadratnom metru, dok se cene za stare stanove kreću od 1.000 do 1.400 evra, u zavisnosti od stanja nekretnine.

Agenti za prodaju nekretnina ukazuju da je razlika u cenama između novogradnje i starogradnje, pretežno posledica problema sa renoviranjem. Naime, mnogi kupci se suočavaju sa teškoćama u pronalaženju majstora za renoviranje odmah nakon kupovine.

"Jedan od glavnih razloga zašto potražnja za starim stanovima opada jeste nemogućnost koordinacije sa majstorima. Mnogi kupci žele da se usele u nekretnine odmah nakon završetka svih papira, ali često se suočavaju sa dugim rokovima čekanja zbog zauzetosti majstora“, objašnjavaju iz agencija za posredovanje u prodaji nekretnina.

Slični problemi se javljaju i u segmentu kuća. Kupci u Sremskoj Mitrovici, kao i širom Srbije, preferiraju kuće koje su već renovirane kako bi izbegli komplikacije sa radovima. Ograničena ponuda renoviranih kuća dodatno otežava situaciju na tržištu nekretnina. Cene kuća variraju u zavisnosti od stanja nekretnine i lokacije, dok renovirane kuće postižu bolje cene, dok je potražnja za starijim, ne-renoviranim kućama slabija zbog problema sa renoviranjem i visokih troškova.

„Pitanje pronalaženja majstora i koordinacije radova je ozbiljan problem na tržištu nekretnina. Kupci često upadaju u zamku dugih čekanja i nesigurnosti oko završetka renoviranja“, dodaju iz agencija.

Cene nekretnina u Sremskoj Mitrovici kreću se od 1000 do 1200 evra po kvadratnom metru za ne-renovirane stanove, za staru gradnju, kada je stan renoviran cene se kreću oko 1.400 evra po kvadratu, dok novoizgrađeni stanovi dostižu cene i preko 1.700 evra po kvadratnom metru. Sličan trend se prati i u segmentu kuća, gde renovirane nekretnine postižu bolje cene, dok je potražnja za starijim, ne-renoviranim kućama slabija zbog problema sa renoviranjem i visokih troškova.