Foto: Shutterstock

VELIKA ČAST: Savez ekonomista Srbije dobio organizaciju Svetskog kongresa ekonomista 2026. godine

InfoBiz
> 10:19h

Savez ekonomista Srbije je odlukom Izvršnog odbora Međunarodne ekonomske asocijacije (IEA) izabran da bude domaćin XXI Svetskog kongresa ekonomista, koji će biti održan u junu 2026. godine.

- U izuzetno konkurentnoj proceduri, naša ponuda za organizaciju ovog prestižnog događaja je od strane predsednika i izvršnog odbora Međunarodne ekonomske asocijacije ocenjena kao najbolja - rekao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) i dodao:

- U junu 2026. godine Beograd će biti ekonomski centar sveta. Očekujemo dolazak više od 1000 najboljih svetskih ekonomista sa najprestižnijih univerziteta. Koliki je značaj ovog događaja, dovoljno opisuje podatak da se na čelu programskog odbora Kongresa nalazi uvaženi profesor sa Harvard univerziteta, Erik Maskin, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

foto: Shutterstock

- Očekujemo dolazak još nekoliko nobelovaca, kao i brojnih ekonomista koji su tokom svoje karijere zauzimali najviše savetničke pozicije vodećih ekonomija sveta. Važno je napomenuti da se Svetski kongres Međunarodne ekonomske asocijacije prvi put održava u našem regionu, te da se posle 20 godina vraća u Evropu. Za Savez ekonomista Srbije dobijanje organizacije ovog izuzetnog događaja je veliko dostignuće i još jedna potvrda dosadašnjeg uspešnog rada, koja ovog puta dolazi od najznačajnije međunarodne asocijacije (IEA).

Svetski kongres Međunarodne ekonomske asocijacije predstavljaće veliku šansu za univerzitete u Srbiji i regionu za čvršće povezivanje sa globalnom akademskom zajednicom. Takođe, kreatori ekonomske politike, kao i poslovna zajednica čitavog regiona imaće priliku da u sadržajnom dijalogu razmene inovativne ideje, iskustva, kao i da iskoriste savete vodećih svetskih ekonomista.

Savez ekonomista Srbije napominje da je već tokom pripreme ponude za organizaciju Svetskog kongresa dobijena podrška svih relevantnih institucija Republike Srbije, posebno Vlade i Narodne banke, kao i poslovne i akademske zajednice. Takođe, ističe se entuzijastička podrška strukovnih udruženja i privrednih komora iz susednih zemalja. Sve institucije zajedno će učiniti da Beograd od 22. do 26. juna 2026. godine bude akademski i ekonomski centar sveta.

SES je od 2013. godine punopravni član IEA i ujedno jedini predstavnik Srbije u ovoj prestižnoj organizaciji. Svake treće godine IEA organizuje Svetski kongres ekonomista. Prethodni Svetski kongres IEA održan je 2023. u Medellinu, u Kolumbiji.

biznis.kurir.rs

Bonus video: