Foto: Shutterstock

STIŽE JOŠ NOVCA IZ DRŽAVNE KASE: Rok za prijavu ističe za 2 nedelje, obezbeđeno 250 miliona dinara

Novčanik
> 14:46h

Ministarstvo zaštite životne sredine je, kao jednu od mera za unapređenje kvaliteta vazduha, raspisalo još jedan javni konkurs u 2024. godini za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje, u cilju podrške toplanama i javnim ustanovama da pređu na ekološki prihvatljivije energente.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović navodi da je ovim konkursom, lokalnim samoupravama stavljeno na raspolaganje još oko 245 miliona dinara.

- Očekujem da će sredstva koja smo obezbedili biti iskorišćena za podršku kvalitetnim projektima, koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha u lokalnim samoupravama. Pozivam gradove i opštine da pripremaju projekte i da konkurišu, jer je ovo odlična prilika da zamene stare kotlove na ugalj, mazut i lož ulje, novim kotlovima na ekološki prihvatljivije energente. Ovo je drugi put ove godine da raspisujemo konkurs za zamenu kotlova u javnim ustanovama, školama, vrtićima ili toplanama, kako bismo pomogli da što više javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljiviji energent - rekla je Vujović.

Rok za podnošenje zahteva za dodelu sredstava je 13. septembar 2024. godine, a pravo da podnesu zahtev imaju jedinice lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

Vujović je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine raspisuje javne konkurse za zamenu kotlarnica od 2021. godine i do sada je 75 jedinica lokalne samouprave uspelo da kandiduje kvalitetne projekte i time obezbedi podršku države za njihovu relizaciju.

- Nastavićemo da obezbeđujemo sredstva i u narednom periodu, jer su realizacijom ovakvih projekata dajemo važan doprinos u ostvarenju našeg glavnog cilja, a to je bolji kvalitet vazduha za sve - rekla je potpredsednica Vujović.

BiznisKurir.rs