Foto: Shutterstock

TOPLI OBROK I PREKOVREMENI RAD NE ULAZE U MINIMALNU ZARADU: Evo koliko će gazde ovo da košta, sve važi od Nove godine

Novčanik
> 09:14h

Socijalno-ekonomski savet Srbije odlučio je da minimalna zarada od 1. januara 2025. bude povećana sa ovogodišnjih 47.154 dinara na 53.529 dinara, odnosno da će minimalna cena radnog sata biti 308 dinara.

Kao kompenzaciju poslodavci su dobili uvećanje neoporezivog dela zarade za isti procenat za koji je povećan minimalac – 13,7 odsto, što je u nominalnom iznosu 3.432 dinara. Dakle, umesto dosadašnjih 25.000 dinara u sledećoj godini neće se oporezivati 28.432 dinara.

Minimalni iznosi zarada u 2025. godini kretaće se u rasponu od 49.280 dinara za 160 radnih sati do 56.672 dinara za 184 radna sata.

foto: Shutterstock

Ako uzmemo primer meseca sa 176 radnih sati, poslodavci za isplatu minimalne neto zarade tokom 2024. godine plaćaju ukupne doprinose od 26.545,53 dinara, dok će u 2025. godini plaćati 30.168,00 dinara.

Kako navodi poreska savetnica Zvezdana Pisarević, ukoliko poslodavci zbog trenutnog stanja u firmi odluče da radnicima isplaćuju minimalnu zaradu ukupan trošak koji će snositi – što podrazumeva sve pripadajuće poreze i doprinose – kretaće se u rasponu od 66.244,94 dinara za 160 radnih sati do 76.789,87 dinara za 184 radna sata u mesecu.

Minimalnu zaradu čini propisana minimalna cena rada pomnožena sa brojem radnih sati u mesecu i u nju ne ulaze topli obrok, regres za godišnji odmor, minuli rad, prekovremeni rad, noćni rad i rad za vreme državnog praznika.

Zaposleni koji prima minimalnu zaradu na osnovu utvrđene minimalne cene po času u neto iznosu ima pravo i na naknadu troškova u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu. To znači da od poslodavca prema zakonu mora da dobije naknadu za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz.

foto: Shutterstock

Novac uz minimalac radnik dobija i za vreme provedeno na službenom putu u zemlji ili inostranstvu.

Takođe, uz minimalnu zaradu ide i naknada za smeštaj i ishranu za rad i boravak na terenu, ako poslodavac nije zaposlenom obezbedio smeštaj i ishranu bez naknade. Novac se dobija i za ishranu u toku rada, ako poslodavac ovo pravo nije obezbedio na drugi način, kao i za regres za korišćenje godišnjeg odmora.

Podsetimo, premijer Miloš Vučević je nakon sastanka Socijalno-ekonomskog saveta rekao da je prvi put posle šest godina postignut dogovor sva tri socijalna partnera o minimalnoj zaradi za narednu godinu, što znači da Vlada neće jednostrano donosti odluku. On je istakao da će minimalna zarada prvi put pokrivati troškove minimalne potrošačke korpe.

foto: Shutterstock

Minimalna zarada u Srbiji sada iznosi 47.154 dinara i po zvaničnim podacima prima je oko 100.000 radnika, dok sindikati tvrde da mnogo više zaposlenih toliko zarađuje mesečno.

Predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić nakon sastanka rekla je da 56 odsto prosečne zarade daje dobru polaznu tačku za pregovore koje će se i dalje obavljati. Ali, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS upozoravaju da je ponovo utvrđena minimalna cena rada i minimalne zarade na štetu radnika, a u korist kompanija, banaka i, posebno, države.

- Na osnovu zvaničnih podataka i ekonomskih parametara minimalna cena rada za 2025. godinu morala je da iznosi najmanje 364 dinara, a minimalne zarade od 61.283 do 67.123 dinara - navodi se u saopštenju ASNS.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs

Bonus video: