Foto: Printscreen/RTS

"TELEKOM SRBIJA" BROJ JEDAN U REGIONU Lučić: Ništa neće uzdrmati našu dominaciju

InfoBiz
> 10:53h

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić kaže da je osigurala stabilan prihod u budućnost, kao i da ništa ne može da uzdrma dominaciju komapanije koja je na pozciji broj jedan u regionu.

Ukupan prihod Telekoma Srbija veći je od svih telekomunikacionih operatera u regionu zajedno. Kompanija je u prošloj godini prihodovala 230 milijardi dinara.

Vladimir Lučić rekao je da procena stranih revizora da Telekom vredi četiri milijardi evra očekivana, s obzirom na transformaciju kompanije – da glavni deo prihoda bude televizijska ili postpejd pretplata.

"Osigurali smo stabilan prihod u budućnosti. Telekom Srbija je izuzetno zdrava kompanija pred kojom je velika budućnost. Vredi više od drugih telekomunikacionih kompanija", smatra Lučić.

"Rastemo više od predviđenja"

Prema njegovim rečima, revizori prilikom procene uzimaju u obzir operativni prihod koji se množi sa kofecijentom, koji je kod "Telekoma Srbija" između sedam i osam, te biznis plan i njegovu sigurnost budućeg razvoja.

"Telekom je u Srbiji, BiH i Crnoj Gori dominantan i kvalitetan u svim segmentima, ništa ne može da uzdrma u narednih deset godina našu poziciju broj jedan u regionu. Rastemo i više nego što smo predviđali", kaže Lučić.

Napominje da su, kada su počeli sa velikom ekspanzijom 2018. godine, predviđali da će imati u Srbiji više od milion korisnika televizije, a sada se približavaju broju od 1,3 miliona i izvesno je da će premašiti 1,5 miliona.

"Faktički, 60 odsto tržišta će držati Telekom Srbija. Našu optičku mrežu u veleprodaji dajemo konkurenciji, poput Jetela, tako da ćemo i tu imati prihode", ističe Lučić.

Lučić kaže da je Telekom došao u lošu situaciju u borbi sa kablovskim operatorima, što je 2017. godine kulminiralo.

"Do 2017. godine skoro da nismo postojali u velikim gradovima, kada je o televiziji reč. Kada smo izgradili optičku mrežu, došli smo da budemo prirodan broj jedan", ukazuje Lučić.

Novi projekti

Lučić kaže da sada mogu da budu evropski operator, koji je važan i na svetskom nivou.

"Pre četiri godina pokrenuli smo projekat otvaranja novih mobilni operatora putem virtualne mreže. Ne gradimo našu mrežu, već je koristimo od partnera, u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, a do kraja godine i u SAD. Time smo proširili tržište za oko pola milijarde stanovnika. Razvijamo i multimediju, čime dominiramo u regionu", navodi Lučić.

Lučić smatra da će dijaspora omogućiti Telekomu da brzo duplira broj korisnika i značajno povećava profitabilnost.

Govoreći o 5G mreži, Lučić kaže da će Telekom dobiti licencu naredne godine, što zavisi od ministarstva i regulatora.

Kurir.rs/RTS

Bonus video: